Migrante zaustaviti na slovenskoj granici

Na ključnom sastanku Europskog vijeća, summitu 28 čelnika država ili vlada na kojemu se nedvojbeno dogodio zaokret u odnosu EU prema migracijama, Hrvatska je dobila što je željela.

Cijela četvrta od ukupno 12 točaka zaključaka o migracijama gotovo je istovjetna onome što već godinu dana govore ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i premijer Andrej Plenković: da treba ubrzati readmisije odbijenih tražitelja azila natrag prema Srbiji i jačati granične kapacitete naših jugoistočnih susjeda izvan EU. No kao u nekom lošem naslovu s internetskih portala, ono što je uslijedilo iznenadilo je mnoge.

Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da su njemački granični policajci spremni pomoći u čuvanju vanjskih granica u Sloveniji i Bugarskoj iznenađujuća je jer slovenska granica, za razliku od bugarske, nije vanjska granica EU, nego vanjska granica Schengena. A Hrvatska se svih ovih mjeseci uporno trudi objasniti europskim partnerima važnost jačanja vanjske granice EU u Hrvatskoj, a ne stvaranja dodatnih prepreka na hrvatsko-slovenskoj granici. Kancelarkina ideja, koja se fokusira na slovensku granicu, oprečna je hrvatskim nastojanjima. Njezina izjava iznenadila je i slovenskog premijera Miru Cerara.

– U ovom trenu to nije potrebno. O tome treba razmisliti ako dođe do velikog povećanja migracija – dodao je Cerar, naglasivši da slovenska policija dobro čuva schengensku granicu.

U prvi mah možda se i činilo da se kancelarka neprecizno izrazila, no dokument objavljen tijekom vikenda u njemačkim medijima pokazuje da nije bila riječ o lapsusu.

– Moramo također biti spremni pomoći i dati podršku Sloveniji i Hrvatskoj u kontroli granice ako bude potrebno – citira Deutsche Welle iz pisma koje je kancelarka Merkel poslala koalicijskim partnerima nakon summita. Ideja o slanju njemačkih graničara na slovensko-hrvatsku granicu nije, dakle, bila samo usputna opaska na press konferenciji u Bruxellesu, nego i dio pisma Angele Merkel kojim pokušava spasiti svoju vladajuću koaliciju od mogućeg raspada u slučaju da njezina sestrinska demokršćanska stranka CSU ne bude zadovoljna rješenjem koje im Merkel donosi sa summita.

U tom pismu najvažniji argument kancelarke Merkel za umirivanje CSU-ovaca je tvrdnja da joj je 16 država članica EU iskazalo spremnost sklapanja bilateralnih sporazuma o bržem vraćanju tražitelja azila. Među tim zemljama nisu ni Austrija, ni Slovenija, a ni
Hrvatska. Mađarska i Češka, navedene na toj listi, odmah su demantirale da su s Merkel išta takvoga dogovorile.

No, čitavo to rješenje koje je pronašla Merkel moglo bi biti uzaludno jer je jučer još trajao sastanak njezine stranke CDU sa sestrinskom CSU, a do zaključenja ovog broja mediji su javljali da CSU-ov predsjednik i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer smatra dogovor sa summita nedovoljnim i lošim, te da i dalje inzistira na svom planu slanja policajaca na njemačke granice sa zapovjedi da odbijaju tražitelje azila.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.