Ruski milijarder Konstatnin Malofejev, koji slovi za osobu blisku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ali i kao jedan od sponzora proruskih separatista na istoku Ukrajine, bio je uključen u operaciju čija je svrha osiguranje financijske potpore vlastima Republike Srpske koje kontrolira Milorad Dodik, objavili su u utorak mediji u Bosni i Hercegovini.

Ispostavilo se kako je Malofejev osoba kojoj je zabranjen ulazak u BiH, a on se s tom činjenicom suočio 30. svibnja kada su mu pripadnici granične policije zabranili ulazak u zemlju u koju je planirao ući preko banjolučke zračne luke kamo je doputovao privatnim zrakoplovom.

Portal Klix tvrdi da je imao uvid u dokument o protjerivanju Malofejeva i navodi kako tamo stoji da on predstavlja “prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.

Malofejev je na popisu osoba koje su pod sankcijama Europske unije i SAD-a još od 2014. godine zbog djelovanja usmjerenog na destabilizaciju Ukrajine.

U dokumentu, koji je i danas na snazi, navodi se kako je on bivši poslodavac Aleksandra Borodaja koji se predstavlja kao premijer samozvane narodne republike Donjeck te kako je pružao snažnu potporu proruskim separatistima koji su radili na odvajanju dijelova ukrajinskog teritorija.

No, portal Žurnal dodatno je objavio kako je Malofejev kada je protjeran iz BiH zapravo planirao održati sastanak s čelnicima Republike Srpske na kojem bi se govorilo o kupnji obveznica entitetske vlade u iznosu od oko 200 milijuna eura.

Dodik je navodno pokušao osobno intervenirati ne bi li državni policajci ipak pustili Majofejeva iz zrakoplova, no od te intervencije nije bilo ništa pa je propao i planirani sastanak, odnosno dogovor o transakciji.

Dogodilo se to neposredno nakon što je vlada RS objavila kako će prvi put u povijesti tog entiteta samostalno i bez bilo kakve koordinacije s državom nastupiti na međunarodnom financijskom tržištu i preko burze u Beču plasirati obveznice nominalne vrijednosti 200 milijuna eura.

Vlasti u RS kanile su na taj način pokrpati proračunske rupe i osigurati dodatnu gotovinu za javnu potrošnju, a ubrzo nakon toga entitetska premijerka Željka Cvijanović objavila je mjere povećanja plaća u prosjeku za po 25 eura i mirovina za oko 15 eura.

Plan za ‘namicanje’ svježeg novca uspio je tek djelomice jer je na bečkoj burzi 28. lipnja vlada RS uspjela prodati obveznice u vrijednosti od 168 milijuna eura s petogodišnjim rokom dospijeća 28. lipnja 2023. godine. Vlada RS obvezala se kupcu obveznica plaćati kamatnu stopu od 4,75 posto.

Kupac obveznica ostao je nepoznat.

Britanci bijesni na Dodika: ‘Širi laži!’

Veleposlanstvo Velike Britanije u Bosni i Hercegovini u utorak je upozorilo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako širenjem neutemeljnih optužbi i lažnih tvrdnji o politici te zemlje riskrira ‘trajno ugrožavanje’ odnosa s Londonom.

‘Vrlo je razočaravajuće to što je Dodik odlučio predstaviti Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj. Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih bodova, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom’, stoji u priopćenju veleposlanstva dostavljenom medijima u BiH.

Reagiranje je uslijedilo nakon višetjedne medijske ofenzive glasila bliskih Dodiku usmjerene na diskreditiranje Velike Britanije i njene politike u BiH.

Mediji koje kontrolira Dodik, a prije svega javni servis RS (RTRS), danima i tjednima objavljuju informacije pozivajući se na neimenovane izvore kako London sustavno radi na rušenju Dodika i osiguranju izborne pobjede oporbenog političkog bloka predvođenog Srpskom demokratskom strankom (SDS).

Dodik je ustvrdio kako je upravo stoga Velika Britanija odlučila poslati u BiH tim od 40 obavještajaca pod krinkom pojačanja kontigenta mirovnih snaga Europske unije (EUFOR).

Dodik i njemu bliski mediji počeli su i redovito prozivati oporbene političare kao britanske špijune, a na popis su nedavno dodali i Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića, dvoje novinara koji rade za bijeljinsku televiziju BN poznatu po kritičkom odnosu prema aktualnim vlastima RS.

‘Činjenica je da su dva važna novinara BN TV proveli nekoliko dana na obuci u Londonu kod nekih struktura i zna se zašto je to učinjeno’, kazao je ranije Dodik navevši imena dvoje novinara. Dodao je kako BN TV služi politici ‘koja nije u interesu RS i srpskog naroda’.

Iz britanskog veleposlanstva su na to odgovorili porukom kako ne žele komentirati ‘rastući popis smiješnih teorija urote’ koji promoviraju predsjednik RS Dodik i RTRS, javni radio i televizija za kojega je Europska unija u izvješću o BiH iz 2016. godine potvrdila kako je pod jakim utjecajem njegove stranke, no ne mogu ignorirati neutemeljene napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno s mnogim drugima, sudjelovali u britansko-bosanskohercegovačkom Fellowship programu, baš kao i brojni novinari RTRS-a.

‘Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja’, stoji u reagiranju.

Poručili su i kako Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u BiH a građanima ostavlja da odaberu svoje predstavnike dok će Velika Britanija raditi s bilo kim tko će poštovati ustav i provoditi reforme.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here