Važeći izborni sustav je dobar jer osigurava zastupljenost različitih hrvatskih krajeva u Saboru, treba ga mijenjati u dijelu u kojem bi se osigurala jednaka težina glasa u svim izbornim jedinicama, no nikako ne pristajemo na to da se izborni sustav mijenja referendumom.

Poruka je to koju je s okruglog stola Večernjeg lista o izbornom sustavu uputio ministar uprave Lovro Kuščević. Uz ministra Kuščevića sudionici okruglog stola bili su Robert Podolnjak (Most), Dominik Knezović (Narod odlučuje) Mato Pavić (profesor Ustavnog prava), Arsen Bauk (SDP).

Ministar je najavio da će Vlada za iduće parlamentarne izbore na vrijeme osigurati da glas birača u svakoj izbornoj jedinici ima približnu vrijednost, što je i ustavni zahtjev. Za to su, kaže, mogući različiti modeli, od prekrajanja postojećih izbornih jedinica do propisivanja različitog broja zastupnika za po izbornim jedinicama.

Ministar je kazao i kako inicijativi neće dopustiti da njihovi promatrači budu na provjeri potpisa koju će po odluci Sabora provesti njegovo ministarstvo. Kaže kako takvo što tehnički nije moguće.

Ponovio je da je u pripremi novi zakon o financiranju političkih aktivnosti po kojemu će i referendumske inicijative ubuduće morati objavljivati svoje donatore, a donese li se zakon prije referenduma o izbornom sustavu, morat će to učiniti i inicijativa ‘Narod odlučuje’. Kazao je kako mu je prihvatljiva ideja o uvođenju tri umjesto jednog preferencijalnog glasa na parlamentarnim izborima, no žestoko se protivi ukidanju preferencijalnog praga od 10 posto glasova koji mora dobiti kandidat da bi u Sabor ušao na temelju preferencijskog glasovanja.

No uvođenje takvog glasovanja najavljuje i za lokalnu razinu, i to već od sljedećih lokalnih izbora. Koliko će preferencijskih glasova građani imati na tim izborima tek će se, kaže, odlučiti. Građansku inicijativu ‘Narod odlučuje’ Kuščević je prozvao da se prijedlogom referenduma žele “ugurati” u Sabor, što im nije uspjelo na izborima.

– Nonsens je da ljudi koji nemaju politički legitimitet pokušavaju krojiti drugačiju politiku ljudima koji ga imaju i koji su na izborima u prosjeku dobili 13.000 glasova – rekao je Kuščević, na što mu je Dominik Knezović iz inicijative ‘Narod odlučuje’ uzvratio pitanjem: “Zašto se bojite naroda?”.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here