[ngg_images source=”galleries” container_ids=”121″ exclusions=”1229″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”default” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike, posjetio je Imotski. Na poziv Nezavisne liste mladih MI za IM ministar je upoznat s ekološkim problemima Imotskog i Imotske krajine.

U Imotskom imamo dvije ekološke bombe, dva velika problema, s kojim smo htjeli upoznati ministra Dobrovića. Prvi problem je Kozjačić, ilegalno odlagalište otpada. Drugi je kolektor u Glavini Donjoj, a to pogotovo znaju stanovnici koji žive u neposrednoj blizini kolektora/pročistača – kazao je Dražan Bilopavlović, kandidat za gradonačelnika iz MI za IM.

Ministar Dobrović kazao je kako novci za ovakve stvari postoje, generalni plan na nivou države je donešen, a sve ostalo je na lokalnoj vlasti. Potrebno je pripremiti dokumentaciju i aplicirati prema fondovima. Najavljeno je zatvaranje Kozjačića za 2018. godinu, a rješenje nakon zatvaranja je sanacija, odvojeno prikupljanje i odvoz otpada u centre za prihvat. Izrazio je zadovoljstvo razgovorom s članovima MI za Im te iskazao podršku, prvenstveno u rješavanju navedenih problema.

Problem apliciranja Imotskog prema fondovima

Problem je financiranja, pošto je Grad Imotski sredstva koja mu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prethodno dodijelio za sanaciju Kozjačića, nenamjenski utrošio, što je plombom dovelo do blokade moguće suradnje te Grad ne može aplicirati na natječaje niti povlačiti novce za tu svrhu. Riječ je o dugu od 10,5 milijuna kuna i trenutno se oko toga vodi sudski spor. Bez rješavanja toga nije moguća realizacija niti jednoga projekta – kažu iz MI za IM.

Ministar Dobrović iskazao je dobru volju te se stavio na raspolaganje kako bi se i ovaj problem riješio na zakonski prihvatljiv način.

U Glavini Donjoj ministra su dočekali i građani kojima kolektor otpadnih voda direktno ugrožava život. Problem kolektora je rješiv, no sve i dalje spada na lokalnu vlast.

Napomenut ćemo samo da je Vodovod Imotske krajine sa 80% gubitaka na prvom mjestu u državi po gubicima vode, a iz MI za IM javljaju kako se radi o  8,5 milijuna kuna na godišnjoj razini . Pomoćnica ministra Elizabeta Kos na tu konstataciju se osvrnula i kazala kako se naknada za korištenje voda  još uvijek ne računa po zahvaćenoj količini vode nego po isporučenoj, te dodala kako će i to uskoro biti promijenjeno pa će Imotski morati riješiti te gubitke, a to će biti dodatnih 8,5 milijuna kuna na godišnjoj razini.  Kad se te dvije stavke zbroje, gubici u proizvodnji pitke vode i uvođenje naplate po zahvaćenoj vodi, dolazimo do iznosa koji uveliko nadmašuje prihode Imotskog vodovoda, a svi znamo što to znači, poručuju iz MIzaIm – nekakav Lex Imotski.

Da bi plastičnije opisali problem gubitaka vodovoda, a analizirajući službene podatke Hrvatskih voda i Makarskog vodovoda , Imotski vodovod izgubi godišnje nešto više od 3 milijuna kubika vode, a to je upravo količina vode  koju potroši Makarska rivijera, a pri tom Makarski vodovod uprihodi oko 26 milijuna kuna, uz jednu bitnu napomenu – cijena vodne usluge u Imotskom je 25% veća nego u Makarskoj.

Susretu s ministrom prisustvovao je i kandidat za načelnika Općine Proložac Josip Ćorić.