Miro Bulj na sugestiju MI za IM-a traži 4 milijuna kuna za pristupnu cestu Zagvozd – Imotski

Miro Bulj ImotskiOvih dana u Hvratskom saboru se raspravlja o prijedlogu proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu. S obzirom da je proračun najvažniji dokument u državi, presudno je lobirati i tražiti alociranje novca za kapitalne projekte. 

U brojnim prošlim kampanjama pristupna cesta Imotski – Zagvozd izlazila je iz usta svih političkih aktera. Žila kucavica i spas imotskog gospodarstva, a time i demografski spas, upravo je spomenuti projekt. 

Prva faza je idejni projekt i izrada dokumentacije a svi znamo da to košta, stoga amandman od 4 milijuna kuna dolazi kao melem na ranu. Amandman je uputio saborski zastupnik Miro Bulj a mi ovim putem pozivamo vladajuće imotske vlastodršce kao i sve oporbenjake da zajedničkim snagama pokušaju izlobirati usvajanje ovog hvale vrijednog poteza.

Miro Bulj na sugestiju MI za IM-a traži 4 milijuna kuna za pristupnu cestu Zagvozd – Imotski

Već godinama MIzaIM – Nezavisna lista mladih za Imotski i Imotsku krajinu, među ostalim, borbu vodi i za realizaciju nužne, brze pristupne ceste za autoput. Mnogo puta, na više političkih, medijskih i operativnih razina, predlagali smo, ukazivali, pozivali, prozivali, lobirali. Naslušali smo se jako puno obećanja, ali ništa se pomaklo nije.

Sada imamo novu priliku pokrenuti nešto konkretno po ovom pitanju. Miro Bulj, sabornik iz Mosta nezavisnih lista saslušao je naše infrastrukturne probleme i putem zastupničkoga proračunskoga amandmana proslijedio izvršnoj vlasti tematski prijedlog o izdvajanju sredstava za naše kapitalno cestovno ulaganje. Amandmanom je zatražio 4 milijuna kuna za početak željene investicije,  što prije radova podrazumijeva i potrebnu projektnu dokumentaciju. Ovim putem mu se zahvaljujemo. Također, koristimo priliku i pozivamo naše političke kolege, u Gradu Imotskom i općinama Imotske krajine, one u oporbi i one na vlasti, da iskoriste svoj utjecaj kod raznih društvenih dionika i svi skupa sinergijski upremo za oživotvorenje ovoga projekta, koji nam svima može puno donijeti – pišu MI za IM-ovci na svojoj facebook stranici.

Amandman od 4 milijuna kuna Bulj objašnjava riječima:

Na temelju članka 38 Zakona o proračunu i članka 196. stavka 2. Poslovnika Hrvatskog sabora predlažemo izmjene prijedloga proračuna. Po prijedlogu proračuna planirano je bilo izdvojiti oko 18,5 milijuna kuna za Hrvatske ceste. Miro Bulj predlaže povećanje proračunske stavke za 4 milijuna kuna kako bi se mogla izraditi projektna dokumentacija za pristupnu cestu Zagvozd – Imotski. Svoj zahtjev objasnio je riječima:

“Nužno je za razvoj Imotske krajine izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju spojne ceste A1 i grada Imotskog kao i same spojne ceste, čime bi u cijelosti oživio sam grad Imotski kao i njegova okolica i zaleđe. Na ovaj način bi se gospodarski revitalizirala Imotska krajina kao i gospodarska situacija. To bi pozitivno utjecalo i na demografske pokazatelje koji su u zadnje vrijeme poražavajući“ – napisao je Bulj u amandmanu.

Gradonačelnik Ivan Budalić podsjetio je čelnika RERA-e na goruće probleme u Imotskom. (Članak od 19.7.2018. godine pročitajte OVDJE)

To je jedan od glavnih ciljeva za koje se borimo. Brza cesta prema tunelu kroz Biokovo i autocesti ključna je u razvoju turizma i ostalih grana gospodarstva i na sva ćemo vrata kucati kako bismo realizirali taj projekt”, izjavio je Budalić. Istaknuo je i kako u fondovima Europske unije leži prilika za financiranje mnogih projekata i da će Grad Imotski pratiti fondove i aplicirati na njih” – izjavio je to imotski gradonačelnik Ivan Budalić prošlog ljeta na sastanku s predstavnicima RERA-e, kao i mnogo puta u prethodnim kampanjama.