MIzaIM: “Gospodine Joviću, pokažite javnosti fantomski ugovor”

otpad

Ponukani, po njihovom mišljenju, skandaloznom izjavom direktora gradskog komunalnog poduzeća Topana Ante Jovića javili su nam se iz nezavisne liste građana MI za IM.

Jovićevu izjavu danu jednom dnevnom listu citiramo u cijelosti: „Moram istaknuti da je primjerna zabrinutost građana, ali da nema nikakvog razloga za neku bojazan. Mi smo dogovorili odlaganje isključivo građevinskog otpada zemlje i kamenja s jednog gradilišta u Zagvozdu. Deponirali smo ga izvan ograde Kozjačića u jednu udubinu i namjeravamo je time zatrpati. Otpad ne predstavlja nikakvu opasnost i građani mogu biti mirni.“

MI za IM:
Gospodin Jović kaže kako su se oni odlučili za odlaganje građevinskog otpada i zemlje van ograde Kozjačića. Kako je moguće odlagati otpad van prostora predviđenog za tu namjenu? Također, nije istinito da se radi o samoj zemlji i kamenju što je vidljivo iz fotografija napravljenih na licu mjesta, a i u što smo se uvjerili i na samom mjestu istovara. Među otpadom ima gume, plastike, staklene vune, katrana, a bojimo se i mnogih drugih otrovnih tvari. Potrebna bi bila detaljnija analiza.
Tko je razvrstao građevinski otpad? Direktor našeg komunalnog poduzeća kaže da nema bojazni jer su ONI odlučili zatrpati udubinu tim materijalom. Kako je moguće gospodine Joviću da se otpad istovara bez ikakvog nadzora? Isto tako se pitamo zašto je vozač kamiona koji je doveo „kamenje i zemlju“ dao petama vjetra i pobjegao s punim kamionom? Parkirao se uz cestu, zaključao vozili o nestao. Čega se toliko plaši ako je sve „pod kontrolom“?

Tko su ONI koji su se odlučili istovarati otpad van mjesta predviđenog za to? Tko je donio odluku? Želimo imena! Želimo znati koji je razlog istovara otpada privatne firme u „udubinu“, kako kaže direktor Jović.

Kozjačić je kraška vrtača, teren visokopropusan i podzemne vode su aktivne ispod samog odlagališta, rijeka Vrljika izvire par stotina metara dalje. Ispitivanjima je utvrđeno da se voda pojavljuje i u susjednoj općini Grude odakle se crpi voda za piće, pa se s pravom pitamo gospodo do kada? Do kada moramo trovati našu djecu, do kada moramo primati otpad iz okolnih mjesta kad ovo odlagalište ionako ne zadovoljava nikakve standarde. Sramotno je da se radi nečijih privatnih interesa trujemo mi i naša djeca i svi budući naraštaji koji se tek trebaju roditi na ovom našem kamenu.

Gospodo, podsjećamo vas da Komunalno poduzeće Topana na zahtjev mora pokazati javnosti taj fantomski ugovor. Topana je obveznik Zakona o pravu na pristup informacijama pa vas molimo da taj Ugovor i podijelite s javnošću.

MI za IM sigurno neće odustati i prepustiti svoje sugrađane samovolji ljudi koji ne vide dalje od svog privatnog interesa. Imotski je i naš grad – zaključuju MIzaIMovci.

Očekujemo i iscrpniju reakciju direktora Topane gospodina Jovića s kojim smo zakazali razgovor u popodnevnim satima današnjeg dana.

(in)

Dopis upućen na Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te na Grad Imotski

U prilogu dostavljamo i dopis upućen Ministarstvu zaštite okoliša kojeg možete pročitati OVDJE a dopis gradu pročitajte u priloženoj fotografiji:

Grad IM

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here