Biti kroničar maloga mista izgleda posve lako kada to radi Ante Čelan Gaganić.

Sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu u Imotskom održana promocija njegove šeste knjige i to one koja se bavi baš onim zakulisnim zbivanjima skrivenim iza senzacije Modrog jezera koja osvaja na prvi pogled, prvi dah i prvu pisanu i izgovorenu riječ.

Gaganić je u svom novom djelu kazivao, poricao i pobijao sve ono što kuloari govore i/ili prešute, a kronologija jednog jezera zaživjela je u svoj svojoj modrini i silini u knjizi najjednostavnijeg i najpunijeg imena „Modro jezero“.I kako je na sinoćnjoj promociji Braco Ćosić istaknuo, Modro jezero je dnevni boravak Imoćana i stoga nije čudo da se autor prepustio pisanju o onome što osjeća najviše svojim i što mu prid kućom usmjerava i život i kreativnost. Uz Bracu Ćosića, čije su fotografije uvrštene u novu knjigu Ante Čelana Gaganića, na promociji je govorila i Marijana Jelinić Pezo koja je uz osobne, pozitivne dojmove prenijela i riječi Mladena Vukovića koji također nije štedio komplimente.

Red zdrave varuške zezancije i pjesme kroz ugodno moderiranje Grge Nikolića i sjaj u očima kojeg autor nije mogao, a vjerujem ni htio skriti, obilježili su promociju „Modrog jezera“ koje će zahvaljujući Gaganiću sačuvati sve ono što vrijeme neumoljivo izjeda i prenosi u očaj zaborava nekih bivših, minulih doba.

Koliko je „Modro jezero“ pun pogodak i baš ono što je nedostajalo u životopisu jednog jezera i kućne biblioteke Imoćana, svjedoči i prepuna dvorana Pučkog otvorenog učilišta.

Pohvale i organizatoru, nakladniku udruzi Kap i Vedranu Vrčiću, uz malu kritiku koja to ustvari i nije – dajte nam više Gaganićevih knjiga, osvajaju na prvo čitanje.

Piše: Josipa Rimac Vlajčić

Foto: Ago Kujundžić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here