Molitveno hodočašće i edukativna ekskurzija mladih Imoćana

foto: Ivan Kaleb
foto:vecernji.ba

Jučer su maturanti imotskih srednjih škola i zbor istih, predvođeni uvijek predanim i angažiranim profesorom vjeronauka Josipom Domazetom nazočili svečanoj misi za maturante na Humcu kod Ljubuškoga, skupa s gotovo 2000 maturanata, gdje su vrhunskom izvedbom, pjesmom i svirkom, uveličali sjajan susret mladih, koji ni cjelodnevna kiša nije pokvarila.

Nakon misnoga slavlja u Crkvi sv.Ante, posjetio se Muzej franjevačkoga samostana, najstariji muzej u BIH, iz 1884., koji čuva vrijedne artefakte, od paleolitika do današnjih dana, od kojih izdvajamo Humačku ploču iz 1885., svojevrsnu Baščansku ploču Hrvata Herceg Bosne, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku, mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice-bosančice.

Nakon toga uputilo se u Mostar, gdje se turistički prošetalo i razgledavalo baštinu toga grada, kako sa zapadne, tako i sa istočne strane.  Na putu povratka prema Hrvatskoj i našem Imotskom, zaustavilo se i u Širokom brijegu, točnije u Crkvi i samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje nam je dirljivo predstavljena patnička i mučenička povijest fratara i ostalih ljudi ovoga kraja. kako u turskom, tako i u jugoslavenskom dobu.

Potom smo imali čast vidjeti i bogatu religijsku i etnografsku muzejsku zbirku, a nakon toga razgledalo se i tzv. holokretske gravure moderne konceptualne umjetnice Ljiljane Rajković te eksponate akademskoga slikara imotskih korijena-Mate Turića Croate. Najzad smo svjedočili iznimno vrijednoj zbirci stalnoga postava franjevačke galerije, iz čega izdvajamo maestralne rukotvorine renomiranih umjetnika- Ede Murtića, Vlahe Bukovca, Ivana Lackovića Croate,Vanje Radauša, Julija Knifera, Ivana Kožarića, Ivana Rabuzina, Eugenea Delacroixa, Ignjata Joba, Mersada Berbera, Klementa Crnčića, Ferdinanda Kulmera, Emanuela Vidovića, Mladena Veže, Antuna Motike, Jerolima Miše, Kažimira Hraste, Vasilija Jordana, Krune Bošnjaka, Vlaste Delimar, Miroslava Šuteja…

Povratak kući s odličnoga i sadržajnoga izleta, u noćnim satima, obilježen je prepričavanjem doživljaja, šalama, svirkom i pjesmom.

Martin Lončar