Hrvatski biskupi odlučili su pritisnuti savjesti hrvatskih političara uoči Dana državnosti pa je Komisija „Iustitia et Pax“ (Pravda i mir) Hrvatske biskupske konferencije predstavila izjavu „Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode“.

Ne obraćam se pojedinim političarima, nego svima – rekli su predstavljači, predsjednik „Iustitia et Pax“ mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i moralni teolog prof. dr. Vladimir Dugalić, koji je pojasnio kako ne postoji neposredni povod za objavu ove izjave, nego je ona stavljena u „sveopći kontekst“.

Svjetonazorska pitanja

Nedavno u javnosti vođena rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije te su dolazile izjave koje su osporavale pravo na priziv savjesti. U novije vrijeme osporava se u određenim krugovima izjašnjavanje o nekim društveno-političkim i socijalnim temama. Ubrzo će u raspravu ući zakon o pobačaju koji će biti neposredno povezan s pitanjima savjesti. Fokus interesa pomiče se prema osobnim pitanjima, a i niz drugih svjetonazorskih pitanja još uvijek je otvoren i ako slučajno netko ima malo drukčije mišljenje nego što bi trebalo, odmah vidimo da se to osporava – rekao je dr. Dugalić, kao i da nisu rijetki slučajevi autocenzure.

Ozračje straha

I samo siromaštvo, nezaposlenost, prezaposlenost, ugroženost radnog mjesta također stvaraju neslobode u kojima se ljudi boje izraziti svoje mišljenje. Dajemo izjavu kojom želimo pojasniti kako mi gledamo na savjest i kako gledamo na pitanje priziva savjesti. Pravo na priziv savjesti zadnja je crta obrane demokracije i ako se ono ugrozi, onda gubimo njezine temelje – rekao je Dugalić.

Na novinarski upit odnosi li se izjava na premijera Plenkovića, nadbiskup Hranić rekao je da se premijer Plenković može pronaći u izjavi, baš kao i svi ostali političari, ali da nije pisana protiv njega te da se ova izjava nadovezuje na govor o oblikovanju savjesti pape Benedikta XVI. godine 2011. za posjeta Hrvatskoj. Kad netko postane narodni izaslanik, tj. saborski zastupnik, on ima slobodu izjašnjavanja.

No u Hrvatskoj postoji ozračje straha, guši se sloboda mišljenja i izražavanja, što je odlazak u jednoumlje i totalitarni sustav u kojemu jedna stranka određuje kako bi se svi trebali ponašati – rekao je nadbiskup Hranić.

Stranački politički život u demokraciji pretpostavlja djelovanje pojedinaca po pravilima stranke, dok se ona u demokratskoj proceduri ne promijeni. Bez tog pravila ne bi mogla funkcionirati demokracija. Međutim, kada je riječ o pitanjima vrijednosne orijentacije, tada sloboda savjesti pojedinca ima apsolutnu prednost pred tzv. stranačkom stegom. Uspoređivanje “stranačke stege” i prava na priziv savjesti ne samo da je nedopustivo, nego je i veoma opasno za budućnost demokracije u Hrvatskoj.

Pozivamo stoga političke čimbenike u Hrvatskoj da trenutačne političke ili neke druge interese ne povezuju s pravom priziva na savjest – poručuju biskupi u izjavi. Dr. Dugalić rekao je kako se hijerarhijska Crkva neće uključivati u izradu zakona o pobačaju, ali vjernici hoće, jer su i oni Crkva, dok je mons. Hranić rekao da i biskupi oko pobačaja imaju pravo na svoje mišljenje.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here