Moozgavci: Novija hidrološka istraživanja Crvenog jezera

moozgavciCiklus predavanja Moozgavci u splitskoj Info zoni nastavlja Ivo Andrić, docent pri Katedri za hirodlogiju na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, koji će u četvrtak, 7. travnja, predstaviti nove rezultate istraživanja Crvenog jezera, impresivnog, svjetski poznatog krškog oblika ekstremnih dimenzija i značaja.

Speleološki odsjek HPD Imotski u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Gradom Imotski organizirao je 2013. godine ekspediciju koja je rezultirala do sada najpreciznijim računalnim modelom geometrije Crvenog jezera. Prilikom iste ekspedicije instaliran je senzor koji je protekle dvije godine bilježio satne podatke o razini vode u jezeru, temperaturi vode i električnoj vodljivosti. Tokom rujna 2015. godine Speleološki odsjek HPD Imotski organizirao je geodetsko snimanje razine vode i položaja senzora u jezeru. Također, speleolozi su se spustili u jezero i prikupili informacije sa mjernih uređaja.

Predavač će prikazati podatke prikupljene unutar posljednje dvije godine, kao i njihov značaj u pokušaju razumijevanja kompleksnog hidrološkog i hidrogeološkog režima Crvenog jezera.

Mladi znanstvenici, istraživači i zanesenjaci svoja područja interesa i istraživanja predstavljaju u Info zoni od 4. do 9. travnja. Ciklus Moozgavci tako će se nastaviti do subote – u petak će se održati predavanje o virđinama, a u subotu ćemo saznati čemu služi računarska fizika.

moozgavci