mostHrvati su zaista nevjerojatan narod, uvijek im treba žrtveni janjac kojeg će kriviti jer ne žive dobro. Do danas su tu ulogu odlično igrali HDZSDP i njihove vladavine, ali oni su barem imali priliku demonstrirati svoje neznanje, nesposobnost i vođenje vlastitim interesima, pa da ih se opravdano krivi. No, MOST doživljava jednu novu sudbinu, pa ih se krivi za stvari koje još nisu niti počeli raditi, krivi ih se za ‘propast’ Hrvatske prije nego su dobili i minute priliku tu Hrvatsku voditi.

Što im se sad predbacuje? Nakon tjedana u kojima ih se ismijavalo jer se kao ne mogu odlučiti, sada nije dobro što su se konačno odlučili. A za što su se odlučili? Ne za lijevo ili desno, ustaše ili komunjare, nego su se odlučili oformiti Vladu. Jer, budimo realni, to je i bila svrha ovih izbora, kao i svakih drugih, oformiti one koji vladaju. Cilj izbora nije bio da se ide na još jedne izbore, pa logikom toga, oni koji pregovaraju trebaju iskoristiti svaku i najmanju mogućnost da se dogovore. MOST nije vezan ideološkim ili povijesnim političkim teretima pa da se mora nužno svrstavati samo jednima, i to su koristili da bi pregovarali sa svima. Ishod je takav kakav je, iz razloga koje sigurno ne možemo znati nego možemo o njima samo nagađati, ali činjenica je da se MOST trudi izbjeći nove izbore, upravo ono što su ih svi molili da naprave kad se činilo da razvlače pregovore i da ne donose odluke.

Zašto žele izbjeći izbore? Jer vide što su protivničke strane u stanju napraviti. Medijska mašinerija koja je u punom pogonu je vjerojatno već sad uspjela prepoloviti njihov broj dobivenih mandata, samo kada pročitate plaćeničke članke analitičara koji pokapaju Petrova jer je u intervjuu sa krvoločnim senzacionalistom Bagom pogledao više prema dolje nego prema gore, jasno je da MOST mora računati s tim da će im najveće zlo Hrvatske, plaćeni mediji, kožu oderati u slučaju novih izbora, a da poslovično povodljivi Hrvati upijaju sve slike koje im se prezentiraju. Nakon svih portretiranja Petrova i ekipe kao komunista, ustaša, crkvenjaka, malograđana, sumnjivih poduzetnika i ‘okretača kaputa’, ne bi ni čudilo da se glasačima koji su im dali glas taj pokret ogadio. Za MOST je ovo formiranje Vlade bez novih izbora jedini način da ostanu relevantni i da sudjeluju u vlasti pod svojim uvjetima.

A uvjeti se, koliko se vidi, nisu nimalo promijenili savezom sa HDZ-om u odnosu na one sa SDP-om. Pa nije jasno čemu drama, osim ako se ne radi jednostavno o žalu za odlaskom partije iz slike vladajućih. Jer, i dalje se traži nezavisni mandatar, ili da se toga prihvati Petrov, i dalje MOST traži resore za koje tvrdi da ima ljude, i dalje se inzistira na reformama koje su najavljivane, ništa nije drugačije, samo je boja saveza promijenjena iz crvenog u plavi. Pa ako netko zaista kritizira MOSTov i Petrovov odabir, što je to nego svođenje svega na partizane i ustaše i ideologiju? Ako su zahtjevi i postavke Vlade isti, a ne paše vam savez sa jednima, ali bi vam pasao sa onim drugima, onda je razlika jedino u ideologiji, pa budite iskreni i priznajte da vam je teško gledati partiju kako silazi sa vlasti, a nacionaliste i vjernike kako na vlast dolaze. Jednako kao što je ovima drugima bilo teško gledati kako MOST prekida pregovore sa HDZom i ostaje samo sa SDPom.

Mislim da MOST ne bi smio razočarati nikoga tko je glasao za njih kao neku ‘treću’ opciju, jer oni to i dalje jesu, samo su sada odabrali partnera kakvog jesu, ali valjda je svakom bilo jasno da se nikad neće dogoditi da MOST sam slaže vlast bez nekog oblika Saveza sa jednima ili drugima. Bitno je da se HDZSDP eliti pokaže da je novi igrač u gradu i da bez ‘malog’ čovjeka više ne ide, te da Maras i slični više ne mogu biti ministri bez kvalifikacija samo zato jer imaju adekvatnu člansku iskaznicu. MOST se puno proziva sa nepostojanje jedinstva, a upravo to bi im trebala biti i najveća snaga koja potiče ljude da glasaju za njih. Dok glas HDZu ili SDPu znači glas za uniformirano mišljenje koje se ne bavi tematikom nego dizanjem ruka prema stranačkom dekretu, MOSTovci u bilo kojoj varijanti vlasti i dalje imaju lusksuz glasanja prema vlastitom nahođenju, mogu reći ‘ne’ bilo čemu za što se odluče jer nisu obavezni prema nikome, pa čak niti prema samom MOSTu što su Petrina i slični primjeri već pokazali. Dakle, MOST ulazi u Savez sa HDZom zbog formiranja vlasti, zbog dobivanja kontrole resora kojima sami za sebe ne bi mogli niti prismrditi, te zbog izbjegavanja ponavljanja izbora na kojima bi, gotovo sigurno, dobili manje nego sada imaju, vjerojatno i drastično manje. Ako je netko glasao za MOST zato da se u jednom trenutku priklone nekoj ideologiiji, onda može biti razočaran, ali zašto bi netko glasao za MOST zbog ideologije, kad ima već ponuđene dvije opcije koje na tome baziraju cijelo postojanje.

Je li netko glasao za MOST sa namjerom da se oformi ta famozna tripartitna vlast? Sigurno nije, oni koji su glasali za MOST ionako stalno tupe da im je dosta i jednih i drugih, nema logike da bi željeli vlast sa obojicom. Je li netko glasao za MOST sa nadanjem da će MOST sam imati većinu u Saboru? Možda, ali njegovo poznavanje politike u nas u tom slučaju i nije baš neko. Realno je da je svatko tko je dao glas MOSTu želio da njegova opcija dobije dovoljno utjecaja da diktira neke svoje uvjete te da unese svježa lica u Vladu i ministarstva, da razori postojeće pozicije HDZSDP-a koji su politički mogli drmati Hrvatskom kako žele.

I upravo to se i dogodilo, MOST će imati svoje ljude u Vladi, možda i premijera, a definitivno su izborili da Karamarko i Milanović premijeri neće biti. Imat će moć utjecaja u Saboru jer bez njihovih ruku ništa ne može proći i imati će relativno slobodne ruke unositi reforme u neke od najvažnijih resora nad kojima će dobiti kontrolu te moći postaviti svoje ljude. Zašto bi onda netko tko je glasao upravo za to bio razočaran? Samo zato jer je instrument kako to postići HDZ, a ne SDP ili svi zajedno? Onda treba biti iskren i priznati da nisi razočaran u MOST nego jer će u vlasti sudjelovati HDZ, a SDP iz nje otići. A to je ipak jedan sasvim drugi način razmišljanja od onog kojim se MOST pokušava baviti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here