Muke imotskog ugostitelja Tea Zdilara

{sidebar id=4}IMOTSKI — Gotovo nikakvu smještajnu hotelsku ponudu na području cijele Imotske krajine, uvjetovanu u prvom redu zatvaranjem hotela "Imota", hrabro je pokušao prekinuti imotski ugostitelj Teo Zdilar, nasljednik tradicije obitelji Vinka Zdilara, započevši nedaleko izvorišta rijeke Vrljike gradnju modernog hotela sa šezdesetak kreveta. Zatraživši od HBOR-a kredit od milijun maraka, Teo je namjeravao, uza svoja sredstva, ove godine završiti gradnju. Hotel bi, po planu, bio opremljen i prilagođen zahtjevima za dobivanje triju zvjezdica. Zdilar je već i napravio svojevrsnu ponudu gostima, u koju je uvrstio i bogomdano okružje imotskih prirodnih ljepota – Modro i Crveno jezero te izvorište rijeke Vrljike. Uz ponudu zdrave hrane namjeravao je napraviti pravi bum u turističkoj ponudi Dalmatinske zagore. No stvari su se počele odvijati, na žalost, "po naški".
— Odobrili su mi kredit od 400 tisuća maraka, uložio sam svojih 600 tisuća, praktički svu ušteđevinu. I započeo sam gradnju, no nije to mali hotelčić, već zgradurina koja mora izgledati kako priliči. Hotel mora biti ogledalo tradicije. kako u smještaju tako i u ponudi i gastronomiji, a ako ne može, ostavit ću ga ovakvoga. No, sramno je da su mi na sva zvona obećavali dati traženi kredit, jer sam točno i izračunao visinu investicije. No, 400 tisuća maraka je malo. Budući hotel s tri zvjezdice Foto: S. KARAMANNe tražim milostinju, već državni kredit koji ću uz kamate toj državi i vraćati. I evo, potražio sam i dodatni kredit, i HBOR je dao zeleno svjetlo, ali me sada Splitska banka neće da prati, kao dosta mi je ono što sam dobio — ogorčen je Teo Zdilar. A samo nekoliko mjeseci prije početka izgradnje toga hotela, Imotskom krajinom krstarili su doministri i ministri, okupljali potencijalne malogospodarstvenike i nudili puste kredite. Samo dajte kvalitetan program i dobit ćete koliko tražite, govorili su. Teo Zdilar je povjerovao, načinio ne samo program, već ga potaknuo svojom ušteđevinom. U budućem hotelu uposlio bi 15-20 djelatnika i riješio pitanje egzistencije za njihove obitelji, i, evo, sada mu Splitska banka odbija kredit.
— Tražit ću i dalje — rezigniran je Teo Zdilar — jer moram završiti ovaj projekt. Ako ne dobijem, zatvorit ću sadašnji ugostiteljski objekt i na vratima napisati: "Štrajkam jer mi ne daju da radim, a obećali su mi. I neću im vraćati kredit."

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here