Petar PerićVoluharicama ni traga

Piše: Braco ĆOSIĆ

IMOTSKI — Prošle godine u ovo vrijeme imotski poljoprivrednici bili su na nogama, beznadni pred napašću zvanom poljski miševi.

Voluharicama ni traga

Piše: Braco ĆOSIĆ


Petar PerićIMOTSKI — Prošle godine u ovo vrijeme imotski poljoprivrednici bili su na nogama, beznadni pred napašću zvanom poljski miševi. Ovi glodavci iz obitelji voluharica toliko su se bili razmnožili da se na pojedinim dijelovima polja osim kompletno uništene ljetine, moglo pronaći na tisuće rupa i mišjih staništa. Proglašena je i elementarna nepogoda za dijelove grada Imotskog oko Vinjana Donjih, te za općine Runovići i Zmijavci. Jednom riječju, ovaj sitni glodavac nanio je nemalo zlo poljoprivrednicima.
Ove, pak, godine i unatoč najavljivanju stručnjaka da bi se miševi mogli ponovno vratiti na Imotsko polje, glodavcu ni traga ni glasa. Posjetili smo onaj najugroženiji dio polja uz granicu sa susjednom Hercegovinom i od tamošnjih poljoprivrednika doznali nešto više o ovoj zanimljivoj pojavi.
— Na cijelom svom imanju nisam vidio jednog-dva miša — kaže poljoprivrednik iz Vinjana Donjih Ante Bušić. — Vidite ovdje, gdje sam također lani sadio lubenice, praktički nije bilo jedne, a da nije načeta mišjim zubima. Ove godine kao da ih je netko premjestio. Mislim da su ledovi tijekom siječnja uvjetovali njihovo stradanje, a i kiše su učinile svoje. Sada smo vi ovdje puno mirniji, jer je ta pošast, vjerujem, iščezla.
— Nema ih, začudo — veli poljoprivrednik Petar Perić. — Kada se samo sjetim da mi je Ante Busiclani nastradao cijeli urod rajčica, paprika, kupusa, o lubenicama da i ne govorim. Fala Bogu, sada je sve mirno. Nestanak miševa dovodim u vezu s velikim mrazevima, ali po riječima nekih stručnjaka, ta beštija mijenja stanište. Tko znade hoće li dogodine opet nagrnuti.
Inače, stanje je uistinu »mirno« što se poljskih miševa tiče i na predjelima Imotskog polja u Runovićima i Zmijavcima. I tamo ih ove godine nema, pa su poljoprivrednici zadovoljni.

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here