Nakon oproštaja u Lisinskom, brojni prijatelji i suborci okupili se na misi za Praljka

U ponedjeljak u podne u dvorani Lisinski u Zagrebu započela je komemoracija za Slobodana Praljka u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora. Iako političari i državni dužnosnici nisu najavili službeni dolazak na komemoraciju, u Lisinskom su se pojavili ministar branitelja Tomo Medved te ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević. Došao je i zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić.

Komemoracija je započela Gundulićevom Himnom slobodi čije je stihove pročitao glumac Dragan Despot.

Saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman za govornicom je istaknuo kako ‘ljudini poput Slobodana nitko nije ravan’. ‘Njegov zadnji čin nije bio teatralna gesta niti bijeg za svoje čine niti potez očajnika koji u depresiji bježi od kazne. Njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu’, istaknuo je Tuđman. Dodao je kako je suđenje hercegovačkoj šestorici ‘školski primjer kako ne voditi suđenje’.

U sklopu programa ženska klapa Drača izvela je pjesmu ‘To je zemlja dide mog’, dok se Praljkov prijatelj, glumac Zlatko Vitez prisjetio zajedničkih druženja i izrecitirao Matoševu pjesmu ‘Pri svetom kralju’. ‘Uvrstio se među hrvatske mučenike i njegovo će ime zlatnim slovima biti upisano u hrvatsku povijest’, kazao je Vitez.

‘Bio nam je primjer do zadnjeg trenutka svog života. Bio je general koji je branio domovinu i čast vojske na čijem je čelu bio. Vjerovao je u poštenu borbu. Učinio je potez dostojan povijesnih vojskovođa i vitezova. Nije se bojao poginuti’, kazao je u svom govoru predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

Iako službeno dolazak državnih dužnosnika nije najavljen, u prvom redu u Lisinskom sjedi ministar branitelja Tomo Medved. Došao je i ministar obrane Damir Krstičević.

U dvorani je HDZ-ov veteran i neformalni savjetnik premijera Andreja Plenkovića, Vladimir Šeks, Luka Bebić, bivši predsjednik Hrvatskog sabora te Andrija Hebrang, također HDZ-ov veteran. Na komemoraciji je i saborski zastupnik HDZ-a Ante Babić ali i potpredsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić.

‘Kako ne bih došao na komemoraciju svom suborcu? Svojim činom general Praljak izdignuo se iznad vlastite slobode jer mu je istina bila draža. Želio bih još jednom izraziti sućut obitelji generala Praljka’, rekao je Brkić, prenosi Večernji list.

Stigao je i bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević te bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Penić. Na komemoraciju je došao i Dario Kordić, koji je u prvoj polovici 90-ih bio u političkom vrhu Herceg-Bosne, a koji je u Haagu osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina te je nakon odslužene kazne 2014. pušten na slobodu.

Došao je i nekadašnji saborski zastupnik Pero Kovačević i politički veteran Zdravko Tomac, hrvatski politički emigrant Nikola Štedul…

Došao je i pjevač Marko Perković Thompson te kontroverzni voditelj Velimir Bujanec.

Nakon komemoracije misa zadušnica održat će se u 15 sati u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

U izjavi HRT-u, tajnik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić kazao je da će program biti sažet. ‘Pročitat će se Shakespeareov 66. sonet. Među govornicima su obitelj, prijatelji i generali. Klapa Drača otpjevat će himnu i pjesmu ‘Dida i ja’. Neće biti pompe, protokola i političkih govora. Pozvani su svi koji žele doći dostojanstveno’, rekao je.

Zbog komemoracije u Zagrebu će biti na snazi posebna regulacija prometa. U blizini dvorane Lisinski, od 9,30 do 14 sati, za sav promet, osim za autobuse ZET-a, bit će zatvoren istočni i zapadni kolnik Trga Stjepana Radića od Ulice grada Vukovara do Paromlinske. Od 6 do 14 sati bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na parkiralištu na Trgu Stjepana Radića s istočne strane zgrade Gradske uprave.

Od 9,30 do 14,30 sati šljunčano parkiralište s istočne strane Zagrebačkog velesajma bit će zauzeto radi parkiranja većeg broja autobusa. Na području Jaruna, od 6 do 17 sati, bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na parkiralištu u Ulici don Petra Šimića s južne strane crkve Sveta Mati Slobode.

U razdoblju od 14 do 17 sati bit će zauzeta desna prometna traka južnog kolnika Horvaćanske ceste od Ulice Hinka Wurtha do Ulice Hrgovići radi parkiranja većeg broja autobusa. Policija moli sve sudionike komemoracije da za parkiranje koriste šljunčano parkiralište s istočne strane Zagrebačkog velesajma kod raskrižja Avenije Većeslava Holjevca i Antallove ulice. Svi će s te lokacije autobusima ZET-a biti prevezeni do KD Vatroslav Lisinski od 9,30 do 11,30 sati u odlasku na komemoraciju, a u povratku do svojih vozila, od 13 do 14,30 sati po završetku komemoracije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here