Badnjavice, istaknuti biser kanjona rijeke Suvaje i omiljeno kupalište Proložana Mala mostina, posljednja dva dana brani se poput najvažnije utvrde.

Proložani, ali i brojni ekolozi iz cijele Imotske krajine, danas su se okupili u devastiranoj Mostini kako bi pružili otpor „nepoznatom počinitelju“ koji je ovu prirodnu znamenitost, blago rečeno narušio.

Realno rečeno, očerupana, pokvarena, uništena i zaboravu upućena ljetna kupanja, poslijepodnevne šetnje, nedjeljne adrenalinske ture i zaljubljeni pogledi koji su obilježili generacije koje su stasale gore, iznad Mosta, pod Kulom badnjavačkom i visokim Kukom, pamte puno sretnija vremena.

Mirna šetnja s puno emocija

Realizator ove, za prološke aktiviste sporne ideje zatrpavanja Male mostine su navodno Hrvatske vode, jer prološki općinari na čelu s načelnikom Matom Lasićem inicijativi „Spasimo Badnjavice“ kažu kako nemaju ništa s tim iako se prava službena verzija i od Hrvatskih voda s kojima je kontaktirao oporbeni vijećnik Toni Garac (nadamo se pismena i usmena) još uvijek čeka.

Inicijativa „Spasimo Badnjavice“ angažirano i predano radi i prati svaki pokret svih aktera ove za njih tragične priče te je u manje od 24 sata organizirala mirnu šetnju koja se danas oko podneva odvijala u grotlu Suvaje.

Gotovo 400 nezadovoljnih Proložana i njihovih prijatelja, emotivno i burno su iskazali nezadovoljstvo pod vrućim lipanjskim svodom u suhoj zatrpanoj Maloj mostini koja je nekad, gle ironije, bila glavna destinacija vodenog osvježenja.

Sastanak – hitno, odma’ i sad!

Proložani su vrlo jasno i oštro dali do znanja kako traže da se Badnjavice odnosno Mala mostina vrate u prvobitno stanje što prije, inače za nedjelju najavljuju pravi, organizirani i službeni prosvjed kao i blokadu prometa dok se ne ispune zahtjevi.

Čeka se reakcija Hrvatskih voda i javni, transparentni sastanak na kojem bi se, kažu iz Inicijative, dogovorili daljnji postupci koji će vratiti kupalište u starinski oblik. Bez kompromisa.

Ukoliko se postigne dogovor, odnosno, ako se zatrpane Badnjavice vrate u prvobitno stanje, nedjeljni veliki prosvjed za koji su brojne ekološke udruge već dale potporu, bit će zaustavljen.

U suprotnom, kažu Proložani, gorit će, a nema te vode u Suvaji, koja bi ugasila bunu.

Piše: Josipa Rimac Vlajčić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here