Nema mira na hrvatskoj javnoj sceni

TINA_661240S1Javna scena u Hrvatskoj, posljednjih tjedana, obiluje čitavim nizom različitih događaja, zbog kojih urednici različitih medijskih rubrika zadovoljno trljaju ruke. Pritom uopće nije važno koji je dio javne scene u pitanju, jer stroga kategorizacija javne scene u nas nikada u potpunosti nije zaživjela. Dovoljno je samo primijetiti koliko se osoba, primjerice, istodobno bavi i pjevačkim nastupima, glumačkim ulogama ili manekenskim revijama, a da bi ih se moglo posebno svrstati samo u određeni krug javne scene. Pa ipak, poigrajmo se malo s pokušajem kategorizacije javne scene, u odnosu na događaje koji su plijenili medijsku pozornost i ne samo posljednjih tjedana. Tako su uzburkane strasti vidljive u manekenskim krugovima (Tina Katanić); estradnim vodama (Cetinski i Houdek); pokušaju pripadnosti vrhu estradne scene (Josip Katalenić) ili korištenju tehnologije za masovni prodor na javnu scenu (Borna Rajić). Promotrimo malo posebno ove odvojene slučajeve izazivanja nemira na hrvatskoj javnoj sceni.

Posljednji u nizu nepovezanih događaja koji su podigli prašinu na javnoj sceni, vezan je uz poznatu manekenku sa zagrebačkom adresom boravka, Tinu Katanić. Naime, u određenom dijelu javnog medijskog prostora pojavio se uradak koji bi se mogao označiti “filmićem za odrasle“, a u kojem je prisutna i poznata najavljivačica jedne od popularnih igara na sreću. Čitav je slučaj predan istražnim i pravosudnim organima, kako bi se utvrdila potpuna i cjelovita istina, ma kakva bila. U određenom dijelu odvjetničkih krugova čuje se pretpostavke kako snimka sadrži i određene inkriminirajuće elemente. Pravosudni procesi tek su u nastanku pa nema mnogo detalja vezanih uz čitavoj slučaj.

A s pravosudnim instancama posljednjih dana bavi se i pjevač Josip Katalenić. Njega se povezuje s aferom vezanom uz dječje fotografije, koje nisu nimalo dječje i nimalo bezazlene. No, ono što čudi količina je medijskog prostora posvećena Katalenićevim pjevačkim danima. Paradoksalno je da toliki interes medija izazove pjevač koji se ne može pohvaliti niti jednom značajnijom turnejom koja je rezultirala punim dvoranama u različitim gradovima. No, doista, možete li se sjetiti, ovako na prvu, njegovih najvećih pjevačkih hitova? Ne možete? Makar jednog? Jedne pjesme? Naziva albuma? Nečega? Ničega?! No, stvari u Hrvatskoj su takve da, od svakoga tko snimi barem jednu pjesmu, mediji naprave zvijezdu. Makar kratkotrajnu i vrlo upitnog sjaja.

S druge strane, Tony Cetinski i Jasques Houdek snimili su daleko više od jedne pjesme i mogu pretendirati na određene zvjezdane statuse na hrvatskoj estradi. Unatoč tomu, za vrijeme emitiranja zabavne emisije “The Voice“ na HRT-u došlo je do određenih, recimo to tako, nesuglasica i nesporazuma između Cetinskog i Houdeka. Stekao se dojam da se radi samo o perfektno odrađenom marketinškom triku. Koji će osigurati značajnu gledanost, a posljedično i značajnu zaradu čitavom projektu. Međutim, iako je show “The Voice“ već odavno zaokružio planirani ciklus emitiranja, Cetinski i Houdek, jedan drugome, još štošta imaju kazati i priopćiti, što je vidljivo u mnogim intervjuima različitim javnim medijskim servisima. Sva su ta razmišljanja daleko od stihova Tonya Cetinskog (“nek ti bude ljubav sva“) ili Jasquesa Houdeka (“čuvam te u mislima“). Očito poznati pjevači još uvijek, jedan drugoga, čuvaju u mislima, ali daleko od želja da mu u životu bude ljubav sva.

Titula neosporne kraljice istupa u javnom medijskom prostoru posljednjih tjedana, posve je zasluženo pripala Borni Rajić. Borna Rajić se u dokolici mnogobrojnih slobodnih trenutaka, odlučila povremeno obratiti svekolikoj zainteresiranoj javnosti, koristeći pritom najnovija dostignuća suvremene tehnologije. U njenim obraćanjima svatko može pronaći nešto za sebe: od uzročnika koji su doveli do postojećih osobnih egzistencijalnih okvira pa sve do kontemplativnih razmišljanja i stvaranja nove filozofske dogme. Gotovo s nestrpljenjem očekujemo nove poruke Borne Rajić svekolikoj javnosti.

A s nestrpljenjem očekujemo i neko značajnije obraćanje Tine Katanić, svekolikoj zainteresiranoj javnosti. Pritom ne možemo zaboraviti sličan slučaj od prije nekoliko godina, kada je Severinu Vučković ugostio tada mega popularni Joško Lokas. Mnogi još uvijek pamte nevjerojatnu količinu suosjećanja, empatije i nepatvorene emocionalnosti, koju je tada iskazao Joško Lokas. Pritom je zaboravio Severini postaviti pitanja koja su tada zanimala široki krug javnosti. Izgleda da se toga sjećaju i mnogi urednici, jer je nakon toga Lokas nekako nestao iz šireg vidokruga javnosti. Slučajno ili ne, ne možemo sa sigurnošću ustvrditi. No, ono što sa sigurnošću možemo ustvrditi je to da pravog mira na hrvatskoj javnoj sceni nema. Možda tek malo predaha do iduće svađe, nesporazuma, filma, skandala ili obraćanja javnosti. Tako to ide kod nas. Mala zemlja, za nenormalno velik broj poznatih i slavnih. A to mnogi poznati i slavni nauče na teži način. I pritom obično plate punu cijenu.

Ante Juroš

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here