NOVA NEVISTINA BESIDA U Imockom ni s lipom ni s ružnom riči ne znaš šta će te dočekat!

Iđe žena i vodi kravu s paše, a omlađi čovik, još momak, sidi u ladu ispod oraja! I on će pristojno, po seljački: “Vodiš ti nju malo?” Žena odgovori : “A evo, malo! Šta ću” – Sad te đava odnijo, ne govorin tebi nego kravi. Žena je produžila jer on je svoje obavio, a sad koga je pozdravlja manje je bitno.

Isto tako jedna baba povazdan sidila na klupi kamenoj isprid kuće i gledala kud ko prolazi. Od svakoga je očekivala raport, a u većini slučajeva bi ga i dobila. Nego, jedan dan naiđe susjedova nevista nakon dobrane svađe sa čovikon. I pita nju baba: “A dokle ti moja Neve?” – Do đavla, oš s menon? Više nikad baba Nevu nije pitala dokle će.

Rasprava isprid seoske zadruge o znanosti. I jedan učenjak pokuša objasnit društvu s pivom isprid zadruge kako se zemlja okreće oko svoje osi! I jedan iz publike konstatira: “U, što bi bilo lipo da se zemlja okriće. Unda ja stojin isprid kuće i čekan da se zadruga primakne! I samo prodavačici manen rukon “mala daj pivu”, ona meni pivu, ja njoj pare. Ja ostanen kod kuće, a zemlja se nastavi okrićat.  Do tada se za mene zemlja ne okriće!“

Sidilo se dugo u jednoj kući i gemištalo. Sad se triba odvest kući i to s auton. Sida čovik u auto, ubaci u rikverc i dum u bajam. I svi u smij. A on otvori prozor od auta i vikne ovima vani: “Šta čekate, kupite bajme!” Jer on nije udario slučajno nego namjerno da bajmi opadnu. Naravno, niko mu nije povirova, a njegove vozačke sposobnosti su ušle u legendu.

Napala neka egzotična svinja čovika koji je sudjelova u svinjokolji. Nesritan čovik završio u bolnici i cilo selo u priču kako se to dogodilo. I sad jedan prijatelj unesrećenog objašnjava nekoj mladoj nevisti šta se dogodilo, jer nevista ne poznaje selo još dobro. I kaže on njoj : “Ma, taj ti je gromada od čovika, ima nogu veliku ko – Anđe (Anđa mu je žena), de pokaži ženi nogu da vidi kolika je ta noga.” Anđa je od tada na dijeti.

Zaustavilo jednog lokalnog gazdu dok se vozio s gemišta na gemišt i pita ga policija: “Gospodine, jeste pili išta?” Odgovori gazda: “A momak, bogami, ti si novi!”

Posvađali se supružnici i žena odlučila pristat pričat s čovikom. I napiše ona njemu cedulju navečer “probudi me u 6 sati”. Ujutro on njoj napiše na cedulji “šest je sati, probudi se!”

Oženio se jedan onako životan momak i nikako se naviknit da bude malo kod kuće s njon. I ode on u gostionu, kaže da će se vratit za 10 minuta. Prošlo i par sati, nema njega. Zove ona i pita di je. Kaže muž: “Umro Ante Cicin. Mlad čovik pa san tu malo u njih, šta ćeš.” Žena nije žugala jer smrt je u pitanju. I ode se žena sutra žalovat. Ante nije umro, ali je čovik osta vanka do kad je tio. Nije znala oće se smijat ili plakat.

Isti taj kupova kacigu za motor. Kaže njemu prodavač da je taku nosio neki poznati motorist kad je bio prvak svita i da puno nešto košta. A ovaj će ko iz topa: “Imate li neku kacigu s kojon je bio drugi?”

Poanta prispodoba je da u Imockom ni s lipom ni s ružnom riči ne znaš šta će te dočekat!

Nevista