Nogice, posik, uvo i koja divenica se krčkaju u bronzinu na kominu. Pršuti i plećke vise u kužinici ko na izlogu, parfemišu se dimom. U kući se krčka bakalar, a ušćipci su na stolu od ranog jutra. Badnjak je.  Did, sinovi i unučad ošli u brdo usić badnjake. Mater posula slame po kužini, a svaku ćošu kuće nakitila bršljanon. Led u zraku, zvizde se vide, burovno neko vrime, vrlo ladno. Ženske okitile bor, završava se francuska salata. Rafijoli, priko špakera imocka torta, ušećereni bajami su odavno gotovi. Zove se familija koja dolazi kući dokle su došli, da ne bi zapeli kod Sv. Roka. Ko će ostat s dicom, a ko će na ponoćku. Ko ostane, ić će ujutro na misu. Ogladnilo se vrlo jer ko se od ribe najio. Ima i sarma, ali ne smi se, post je.

Lože se badnjaci, skupi se cila obitelj. Muški unose badnjake i pozdravljaju s „Valjen Isus, dobro van došla Badnja noć“ i svi kažu „I s tobon Bog zajedno“ i tako 3 puta. Unda se svi skupe oko komina i moli se Virovanje pa Očenaš za obitelj, za umrle, za potrebite. Kad se molitva završi, baba uzme bršljan i blagoslovljenu vodu i moli Virovanje odajuć oko kuće i blagoslivlja sve redom.

Kupanje, sređivanje, iđe se u crkvu. Svi su vedri i raspoloženi do osme kitice „U sve vrime godišta“  unda se već cupka na mistu da se ne zaspe. Uljuljaš se u crkvi. Lipo toplo, a ako si doša mrvu ranije imaš mista i za sist. Lipa je ta misa, ali opet je najdraži dio „pođite u miru“.  Unda počnu pucat petarde, ženske biže da im ne bi zapalilo kapute. Svi se ljube, grle, čestitaju, došao nam je Božić. Trk kući, povedi koga sa sobom i navali se na bronzin. Nikad slađe suvo, sarme, ima i pršuta i sira.

Ujutro te budi onaj lipi miris pečenja iz šporeta. Neki opet iđu na misu, neki oko ručka. Najveći grij u životu je izostat s božićnog ručka. I nikad nisi gladan ko prid taj ručak. Svi se skupe za stolon. Upale se sviće u šenici koja se posijala u tećici za sv. Luciju. Sviće su crven bili plavi i gore cili ručak. Izmoli se Boga i navali na gozbu. Poslije ručka se izmoli Slava Ocu i pogase sviće kruvon namočenin u vino. Svi polegnu na kauč da se ručak slegne. U nekoga ne dolazi niko taj dan, a u nekoga se dođe. I uvik da Bog mira, sloge i veselja taj dan. Navečer omladina zna otić vanka, muški u gostionu, a žene se odmaraju od rabote jer su sve pripremale za taj dan. Svakome lipo i srce ko kuća.

Neka Vam dragi Bog da mira, blagoslova i ljubavi i ovaj Božić i neka Vam bude najsritniji do sad.

Vaša Nevista i Imotske novine!