Nitko zadovoljan novim zakonom!

10. lipnja u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta održan je prvi koordinacijski sastanak Imotskih ugostitelja, gdje je odlučeno da se podrži stav Hrvatske obrtničke komore i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske. U cijeloj Hrvatskoj su reakcije na zakon više-manje iste, zakon ne odgovara nikome, niti ugostiteljima, niti njihovim gostima. U sklopu pripremanja tužbe na Ustavnom sudu RH, u cijeloj Hrvatskoj će se od 15. do 30. lipnja potpisivati peticija kako bi se sporni zakon „srušio". Zakon kakav je, stavlja pušače u položaj građana drugog reda, što znači da krši osnovna ljudska prava i samim tim je neustavan. Po cijeloj Hrvatskoj se ugostiteljski objekti zatvaraju, a oni koji su ostali otvoreni osjećaju pad u prometu i po 90%. U isto vrijeme država daje ogromne poticaje na proizvodnju duhana, oko 15000 kn po hektaru. Tko je tu lud?! Na području grada Imotskog i stare općine Imotski ima 140 ugostiteljskih objekata sa oko 250 zaposlenika. Ako uzmemo u obzir da je od 10200 stanovnika njih zaposleno oko 1700, a nezaposlenih 3670, to je djelatnost s najviše zaposlenih, ako ne računamo zaposlene u tijelima državne uprave.

Svima mora biti jasna jedna stvar, a to je i da se ovom peticijom pomaže da ugostiteljski djelatnici zadrže svoje objekte i zaposlenike, i još važnije, da se vrati dostojanstvo pušaču. Neka svatko ima pravo odlučiti hoće li pušiti ili ne, odnosno da li će ugostitelj dozvoliti pušenje u svom objektu.

Na ovom prvom koordinacijskom sastanku je dogovoreno da će se pozvati gradska uprava i svi mediji kako bi se i kod nas obratila pažnja na ovaj problem i kako bi se dogovorio daljnji smjer djelovanja. Taj sastanak će se održati 15. lipnja u 20 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta, otvoren je za javnost i pozvani su svi građani. Na ovom sastanku će biti nazočni i gradonačelnik Ante Ðuzel i direktor Turističke zajednice Luka Kolovrat.

Potporu našim ugostiteljima su i dale braniteljske udruge. Medijsku pokrivenost će preuzeti Radio Imotski i Imotske novine. Očekuje se i veliki odaziv ostalih medija.

 

Marko Peršen

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here