Prostorna dimenzija – ono kreneš naprid, livo-desno, skočiš uvis i to je to: prostor, lipi striče i mila seko – reka bi naš Gajtan. I vrime kao dimenziju si upoznao jer si se rodio i nisi robot – pretpostavljam.

Što je meni trebao ovaj učeni uvod? Pa, jednostavno, pune su novine i tv i portali da je slavni Frederic iz daleke Franceske zaronio i poljubio (muljevito?) dno Crvenoga jezera. Sad kada vidim ovo gore objašnjenje, piše visina ali ne piše dubina pa mi je i drago jer, eto, i matematičari su je podcijenili (znam, izvući će se na foru: “to ti je sinko isto“) dubinu, e, dubinu. Pa o dubini se radi kao o novopostavljenoj dimenziji koja je do sada bila ograničena jedino ograničenošću mašte. Dođe Frederic i udari mejaše, ne na njivi, nego doli di smo mi mislili da počinje predvorje onoga svita.

Moramo biti iskreni prema sebi i priznati da bi i mi volili drugovačije, odnosno kao što je dopisnik sa žaljenjem primjetio, dubina vode je zbog (ne)padanja kiša, bez snijegova i labudova ispala (samo) 245 m. Daklem, priželjkivali smo barem koju iljadu više, odnosno dublje, pa da se Frederic vrati sa petine, šestine puta i reče: „Ajme ljudi, što je ovo duboko“, ili, ako je bio par dana u Imotskomu: „Isukrsta ti, je ovo duuubooooko“.
No, šta je tu je, 245 m dubine, par veelikih gaovica i neke sitneži u prolazu i to je sve?! Međutizin, meni kao meni osobno nedostaje puno toga na mojoj inverturnoj listi, a što dopisnici i Frederic niti ne spominju:

1. Vile, di ste? Dobro – je on muški Vrancuz pa mu se niste tile otkrit, ali ipak ono barem ga počešat iza uva u letu, oliti ronjenju, barem zbog nas fanova…

2. Avijoni američki (kom. barem dva) – na svoje oči – (pa nismo ludi) je vidilo stotine naših sugrađana tijekom Drugoga sv. rata kako nestaju iznad oboda jezera koje zbog/radi magnetskih silnica jednostavno usisa sve avione i UFO-ve koji se usude letit bez dozvole kontrole preleta iz vilinskoga glavnoga stana (dislociran u Vileničinu docu)…

3. Volove i plug, koji su doduše isplivali poslije kod Dubaca, ali se je ipak nešto od opreme moglo naći na dnu (balancir, ular i sl.)…

4. Moja japanka koju sam izgubio davne 1981. kada sam se bavio ranim znanstvenim radovima kao što je višesatno buljenje u površinu vode u iščekivanju promjene boje ili barem pojave Loch Nessa.

5. Naravno… Gavan, Gavanovica, sluga, mali, dvori, zlato, srebro, posuđe, namještaj, pokućstvo, porculan i – komadić kruva…

6. Kamenje – ja sam ubacijo baren tonu svojon rukon koja me još boli (i nisan dobio ni kune pensije). Pa di je nestala ta moja tona, je li Frederic u kakvoj pretvorbi? Rjesenje: niko se nije sitio da je to razlog zašto fali barem 100 metara dubine. Imoćani, mogli ste široj a neupućenoj javnosti barem objasniti zašto se jezero toliko podiglo. Dobro da dubine imade i metra koliko smo mi, nesmotreni kakvi jesmo, ubacili kamenja. A još smo i goste i turiste natentavali na silu da ubace koji kamenčić. (zg)