Novac koji se skupljao za malu Noru je nestao. DORH priča jedno, Ministarstvo drugo. Tko je kriv?

Ivica ŠitumNI ČETIRI godine nakon što je Ministarstvo financija utvrdilo da je u radu udruge Hrabro dijete, koja je skupljala novac za Noru Šitum, bilo kaznenih djela te da je dio prikupljenog novca nestao, nitko nije odgovarao.

Tadašnji pomoćnik ministarstva financija Branko Šegon u prosincu 2013. izjavio je da dio novca nedostaje te da će rezultate nadzora poslati nadležnom državnom odvjetništvu.

Državno odvjetništvo nikad nije podiglo optužnicu protiv čelnika udruge Hrabro dijete, što bi se činilo logičnim potezom budući da je Ministarstvo financija utvrdilo da je bilo kaznenih djela. Čini se i da DORH nikad nije ni postupao po prijavi Ministarstva. U Ministarstvu financija su nam upravo odgovorili kako ih DORH nikad nije izvijestio o rezultatima ove istrage.

Iz Ministarstva financija podsjećaju da je proračunski nadzor u udruzi Hrabro dijete, Nova Gradiška, obavljen u studenom 2013. godine, sukladno odredbama Zakona o proračunu i Pravilnika o proračunskom nadzoru.

“Od DORH-a smo tražili da nas izvijeste o istrazi”

“Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru dostavljen je Državnom odvjetništvu RH našim dopisom od 06. prosinca 2013. godine, istog dana kada je poslan i subjektu nadzora (Udruzi “Hrabro dijete”), Primjedbe na zapisnik, te Odgovor na primjedbe dostavljene su DORH-u našim dopisom od 16. siječnja 2014. godine. Od Državnog odvjetništva RH zatražili smo da nas po okončanju postupka iz svoje nadležnosti izvijeste o rezultatima istoga, o čemu nismo povratno obaviješteni.

Nadalje, našim dopisom od 16. siječnja 2014. godine Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru dostavljen je Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu na njegov zahtjev, kao i Ministarstvu unutarnjih poslova, Policijskoj upravi Brodsko-posavskoj, Službi kriminalističke policije Slavonski Brod, na njihov zahtjev.

Budući da je humanitarna akcija “Nora fora – hrabro dijete strašni lav” provedena temeljem Zakona o humanitarnoj pomoći, a da je predlaganje i provođenje navedenog Zakona, kao i Zakona o socijalnoj skrbi bilo u nadležnosti tadašnjeg Ministarstva socijalne politike i mladih, Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru, našim dopisom od 16. siječnja 2014. godine dostavljen je Ministarstvu socijalne politike i mladih”, stoji u odgovoru Ministarstva financija za Index.

Tražili smo da nam dostave što je točno njihov nadzor utvrdio, međutim u Ministarstvu financija su nam rekli kako, prema Zakonu o proračunu, Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru mogu dostaviti samo sudovima, tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima na njihov obrazloženi pisani zahtjev u sudskim i upravnim postupcima iz njihove nadležnosti.

Evo što kaže DORH

Pitali smo DORH zašto nije podigao optužnicu protiv čelnika udruge Hrabro dijete, odnosno što su poduzeli nakon što im je Ministarstvo financija dostavilo rezultate nadzora, na što su nam odgovorili da su oni odbacili kaznenu prijavu Đane Atanasovske i Ivice Šituma protiv tadašnje predsjednice udruge Hrabro dijete.

“U kaznenom predmetu Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu broj K-DO-8/2014 povodom kaznene prijave Đane Atanasovske i Ivice Šituma protiv J.Ž. zbog kaznenog djela iz članka 291. stavak 1. i 2. KZ/11 i članka 236. stavak 1. i 2. KZ/11 doneseno je rješenje o odbačaju dana 30. travnja 2014.

Kod Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu pod brojem K-DO-263/2014 vodi se kazneni postupak protiv Ž.S. i Đ.S. zbog kaznenog djela iz članka 291. stavak 1. KZ/11, u kojemu je podignuta optužnica potvrđena te je posljednja rasprava kod Općinskog suda u Slavonskom Brodu održana 20. studenog 2017.”, stoji u odgovoru Mirele Šmital, županijske državne odvjetnice.

Potom smo razgovarali sa županijskom državnom odvjetnicom Šmital i rekli kako ih nismo pitali za kaznenu prijavu Norinih roditelja nego da smo ih tražili da nam odgovore što su poduzeli nakon što im je Ministarstvo financija poslalo rezultate nadzora nad udrugom.

Županijska državna odvjetnica o slučaju

Šmital nam je rekla da je Ministarstvo financija samo radilo inspekcijski nadzor i kazala da nam je odgovorila na upit, koji smo gore napisali. Podsjetili smo je na izjavu tadašnjeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona koji je rekao da su nadzorom utvrdili da je bilo elemenata kaznenog djela u ovom slučaju.

“Neka je on rekao (Šegon, op.a.) to, no oni su nama predali rezultate nadzora, ali Ministarstvo financija nije podnijelo kaznenu prijavu. Sve što smo poduzeli sam vam napisala”, rekla nam je Šmital u telefonskom razgovoru.

Podsjetimo, tadašnji pomoćnik ministra financija Branko Šegon kazao je da je Ministarstvo utvrdilo da je u akciji prikupljanja i trošenja novca za liječenje Nore Šitum bilo zlouporaba koje ukazuju na postojanje kaznenog djela, odnosno na to da nedostaje dio novca te će stoga rezultate nadzora poslati nadležnom državnom odvjetništvu. Šegon je pojasnio da je proveden proračunski, devizni i djelomično porezni nadzor nad udrugom te su utvrđene dvije vrste nepravilnosti.

Šegon: Bilo je povreda koje ukazuju na izvršenje kaznenog djela

“Jednu možemo svrstati u kategoriju manjih nedostataka administrativne naravi, a bilo je i povreda propisa u smislu suštinske naravi, gdje se radilo o određenim zlouporabama koje ukazuju na izvršenje kaznenog djela. O svemu tome ćemo izvijestiti nadležno državno odvjetništvo”, rekao je Šegon novinarima ispred Ministarstva financija i najavio da će Državnom odvjetništvu sve podatke dostaviti u sljedećih nekoliko dana.

Nadzor nad udrugom Hrabro dijete iz Nove Gradiške naložilo je krajem listopada tamošnje općinsko državno odvjetništvo nakon što su roditelji Nore Šitum upozorili da mjesecima bezuspješno pokušavaju od te udruge dobiti odgovor o iznosu novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri u SAD-u.

Šegon nije htio govoriti o kakvim je zlouporabama riječ, kao ni o kolikom iznosu novca se radi, kazavši kako je na Državnom odvjetništvu da to ocijeni i o tome da svoje mišljenje.

U akciji je bilo prikupljeno 4,38 milijuna kuna, a sav utrošeni novac bio je za liječenje u inozemstvu, izvijestio je Šegon. “Troškovi su bili relativno mali i ne možemo reći da je bilo rasipnog i bahatog trošenja”, ustvrdio je. Potvrdio je da dio novca nedostaje, no nije htio govoriti o svoti. “Mi smatramo da je odvjetništvo ono koje će utvrditi sve relevantne činjenice i svotu novca koji je eventualno upotrijebljen nezakonito”, rekao je.

Ne možemo doznati što je bilo u zapisniku o nadzoru nad udrugom Hrabro dijete

Državno odvjetništvo će ocijeniti je li bilo elemenata kaznenog djela, a ako ono bude smatralo da je potrebno učiniti još neke radnje i provjere, u kontekstu našeg nadzora, ono će nas obavijestiti i mi ćemo postupiti, zaključio je tada Šegon.

Podsjetimo, roditelji Nore Šitum posumnjali su da je iz udruge Hrabro dijete nestao dio novca jer su čelnica udruge Jasminka Žužić i njena suradnica Đurđa Aleksić prikazale da su skupili samo nešto više od dva milijuna kuna i obitelji nisu htjele dati izvode uplata.

Inspekcija Ministarstva je svojom istragom utvrdila da se skupilo gotovo duplo više od toga.

“Naš posao je završen, a ako Državno odvjetništvo bude smatralo da je potrebno učiniti još neke radnje i provjere, u kontekstu našeg nadzora, ono će nas obavijestiti i mi ćemo postupiti”, najavio je tada Šegon.

Međutim, kao što vidimo, DORH nije podigao kaznenu prijavu, tako da na kraju nitko nije odgovarao za nestanak novca, niti je poznato koliko je točno novaca nestalo jer, kako smo već naveli, u Ministarstvu kažu da nam ne mogu dostaviti zapisnik o obavljenom nadzoru.