Ove godine, svi odoše u planine. Još nisu utvrđeni razlozi velike renesanse imotske penjačke tradicije i planinarenja, možda baš zato što (još) nema zime pa se svaka aktivnost što bliže nebu i suncu čini kao posve logičan izbor.

HPD Imotski, ako je suditi po posljednjim izletima (Biokovo- Kaoci, Bukovac i Vran) doživljava svoj novi uzlet, a planinarska škola u njihovoj organizaciji okupila je ove godine više od dvadeset zaljubljenika u planinarenje i rekreaciju.

Na posljednjem pohodu na spomenutu Vran planinu iznad Blidinjskog polja, uputilo se čak 37 Imoćana i još nekoliko logističara koji su po tajnom receptu brižno kuhali i miješali gulaš kako bi se planinari početnici  okrijepili pri povratku u Masnoj Luci.

Nije teško, ali nije ni lako

Svi, i stari i mladi, i osvajači velikih vrhova i oni koji su samo poslije ručka šetali do nekog imotskog jezera, složno su, sretno i spretno udahnuli  zrak Velikog Vrana na 2074 metra.

Planinarska škola HPD Imotski, nastavlja se i dalje. Pred polaznicima je još nešto više od mjesec dana aktivnog druženja, a organizatori pomno dogovaraju i razmatraju svaki aspekt idućeg uspona. Zasad, sve ide kao po špagu, kao po onom penjačkom konopu koji također čeka školarce planinare na jednom predavanju i praksi u prirodi.

Uz predsjednika HPD-a Imotski Veljka Ujevića i voditelja škole speleologa Branimira Jukića te ostale sjajne instruktore, iskusne planinare, planinarske vodiče i HGSS-ovce, novopečeni školarci muče se i uče životu i suživotu s prirodom.

Iz imotskog planinarskog društva kažu kako su iznimno ponosni na svoje nove kolege koje čekaju još usponi i izleti na Omišku Dinaru, Zavelim, Osoje, penjalište Ričice, Rudelića špilju i na kraju planinarske škole – Sv. Juru.

Novi val imotskog planinarstva pokazuje i dokazuje koliko je čvrsta imotska pozicija za planinarske aktivnosti i kao polazna točka za različite forme i sadržaje penjanja.

“Na uru” od kuće, imotski planinari mogu zagaziti na itekako zahtjevne vrhove, a HPD Imotski upisati u zvijezde penjačkih destinacija.

A planinarska škola HPD-a Imotski je samo prvi korak prema gore.

Piše: Josipa Rimac Vlajčić
Foto: HPD Imotski

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here