Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske u ponedjeljak u vojarni Rukla u Republici Litvi prigodno je obilježen završetak sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi otkrivanjem spomenika preminulom pripadniku 1. HRVCON-a, razvodniku Mariju Pavišiću.

Svečanost je započela intoniranjem litavske himne, a nastavljena je dodjelom medalja pripadnicima hrvatskog kontingenta koji uskoro završavaju svoje sudjelovanje u ovoj aktivnosti. Zapovjedniku 1. HRVCON-a bojniku Marku Krpanu i pripadniku 1. HRVCON-a satniku Ivanu Debaku francusku medalju za obranu uručio je zapovjednik francuskog kontingenta.

Svim pripadnicima 1. HRVCON-a, medalje za doprinos uzajamnoj potpori dodijelilo je litavsko Ministarstvo obrane, dok su najzaslužniji dobili i prigodne kovanice od zapovjednika Kopnene vojske, odnosno, zapovjednika „Iron Wolf“ brigade. Medalje i kovanice uručili su predstavnici litavske „Iron Wolf“ brigade u čijem sastavu se nalaze sve NATO snage ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, pa tako i hrvatske.

Zamjenik zapovjednika „Iron Wolf“ brigade i zapovjednik Borbene grupe prigodno su se obratili pripadnicima 1. HRVCON-a eFP BG LTU-DEU izrazivši zahvalnost za sudjelovanje u aktivnosti u Republici Litvi.

Također, zahvalu pripadnicima litavskih Oružanih snaga i ostalim nacijama za iskazanu pomoć uputio je i hrvatski vojni predstavnik u Republici Litvi, brigadir Jugoslav Jozić koji je naglasio kako je sudjelovanje Oružanih snaga RH pokazatelj istinske solidarnosti s ostalim članicama NATO saveza.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here