Polaganjem vijenaca i svetom misom, a onda i svečanim programom danas je u Vukovaru obilježena obljetnica smrti vukovarskog heroja Domovinskog rata i pukovnika HV-a Marka Babića.

Njegova sestra Kata Lozančić govoreći o svome bratu rekla je kako je on uvijek znao dobro procijeniti ljude i situaciju kao i da unatoč činjenici da su im ubijeni roditelji nikoga nije mrzio.

“Bitno mu je bilo da je čovjek bez obzira kako se zove i što je po nacionalnosti. Uvijek je mislio drugačije i nekako ispred svih. Sjećam se i kada smo vozeći se na Kupresu naišli na kolonu tenkova i transportera kada nam je rekao da ih prebrojimo. Malo se zna kako je volio čitati. Imao je i svoju veliku osobnu biblioteku”, rekla je Lozančić.

Njegovi suborci podsjetili su kako je Babić bio jedan od ratnih heroja na Trpinjskoj cesti i u Vukovaru. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade na Trpinjskoj cesti i uništio je najviše neprijateljskih tenkova. Po završetku rata bio je inicijator snimanja dokumentarnih filmova o herojima Domovinskog rata.

Njegov suborac Zvonko Milas rekao je kako je Babić bio rođeni ratnik i da je tamo gdje se on pojavljivao bio mir.

Vojska građanima pokazala opremu i naoružanje povodom svog dana

Ljudi su mu vjerovali. Nije bilo licitacije tko će biti vođa nego su se okretali njemu jer su od njega najviše očekivali”, rekao je Milas koji je bio izaslanik premijera Plenkovića.

Predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić rekao je kako o Babiću najbolje govore njegova djela učinjena tijekom Domovinskog rata i poslije.   

“Nije general, a počasni je član Generalskog zbora. I to dovoljno govori kako ga priznaju i vojske i generali, kao i branitelji i žitelji Hrvatske”, rekao je Josić.

Na prijedlog Savjeta nekadašnja Srednja strukovna škola ponijela je ime po Marku Babiću. Ovaj vukovarski heroj preminuo je od posljedica moždanoga udara u 42 godini života. Pokopan je 7. srpnja 2007. godine na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odmah pored suboraca i prijatelja Blage i Roberta Zadre.

Pobjednička poruka Hrvatske vojske Vatrenima

 


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here