Opasni zastarjeli preglednici Interneta

Internet ExplorerGrupa istraživača iz švicarske i SAD-a zaključila je kako 637 milijuna korisnika Interneta širom svijeta koriste zastarjele preglednike Interneta te su stoga izloženi znatno većem riziku od sigurnosnih napada.

Istraživanje se temelji na podacima iz Googleove tražilice i tvrtke Secunia, specijalizirane za sigurnosna rješenja, a potaknuto je željom da se sazna zašto je toliko puno sigurnosnih napada u zadnje vrijeme ciljano na preglednike Interneta, te zašto su bili toliko uspješni.

Prema rezultatima istraživanja, približno 40% korisnika pregledava Internetske stranice koristeći nesigurne verzije preglednika, posebice Microsoftovog Internet Explorera. Prema prikupljenim podacima na korisnike Internet Explorera otpada približno 78% od ukupnog broja praćenih korisnika, Firefox koristi 16%, Safari 3%, a operu 0,8% svih korisnika. No među tim korisnicima, samo 53% je koristilo najnoviju verziju Internet Explorera s uključenim svim sigurnosnim nadogradnjama, dok je 92% korisnika Firefoxa, 70% korisnika Safarija i 90% korisnika Opere koristilo u potpunosti nadograđene verzije preglednika.

U studiji nije obuhvaćeno korištenje nesigurnih dodataka za preglednike Interneta, poput starih verzija Adobe Readera, obzirom da su podaci dobiveni od Googlea sadržavali samo informacije o pregledniku.

Radi boljeg predodžbe stanja istraživači su napravili usporedbu s prehrambenom industrijom. Naime, većina kupaca je svjesna kako mora kupiti zdravstveno ispravnu hranu, no kad su u pitanju preglednici Interneta ta je svijest daleko manja. Istraživači ističu kako su svi svjesni kako je hrana kvarljiva i ima rok trajanja, te se pitaju zašto se i u preglednicima Interneta jasno ne označava istek roka trajanja. No također se ističe kako za razliku od prehrambene industrije, proizvođači softvera ne odgovaraju za ispravnost svojih produkata, odnosno nisu obvezni izdavati odgovarajuće nadogradnje.

Izvor: www.bug.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here