OPG-u Bruna Pojatine 113.830 kuna potpore

foto:makarska-post.hr
foto:makarska-post.hr

U utorak, 31. svibnja, u prostorijama LAG Adrion u Zadvarju dodijeljena je prva Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstvenika na temelju mjere 6.3.1. Odluku o dodjeli sredstava OPG-u Bruno Pojatina iz Vinjana Donjih uručila je Dragica Roščić tajnica-voditeljica LAG Adrion.

Prva je to potpora iz programa za male poljoprivrednike na temelju Pravilnika o provedbi Podmjere 6.1, a riječ je o iznosu od 113.830,50 kuna  za Podmjeru 6.3.

Vlasnik OPG-a Bruno Pojatina, koji se bavi uzgojem i preradom hokaido tikava, nije krio zadovoljstvo pozitivnim ishodom Natječaja na koji se javio krajem srpnja 2015. godine. – Sav naš trud i ulaganja u proizvodnju hokaido tikava svojedobno je došao u pitanje. Veliki trgovački lanci naprosto su nas uništili nametnuvši nam takve uvjete zbog kojih smo u jednom trenutku htjeli odustati. Tada se pojavio LAG Adrion, pozvali su nas i pružili nam stručnu podršku pri ispunjavanju uvjeta za Natječaj. Bilo je potrebno prikupiti veliki broj papira koji se prilažu uz molbu za dodjelu poticaja i moram priznati da jedno vrijeme nisam uopće znao što se događa i odakle krenuti. Besplatna pomoć koju smo dobili od LAG Adrion bila je presudna i slobodno mogu kazati da je za mene danas sretan dan, jer poticaj koji nam je odobren omogućiti će nam nastavak proizvodnje -, kazao je Bruno Pojatina.

OPG Bruna Pojatine bavi se uzgojem i preradom hokaido tikava, u što je uključena cijela obitelj, te proizvodi cijeli niz originalnih proizvoda koje su sami osmislili (namazi, umaci, marmelade, kolači, kruh…) koje plasiraju na tržište po sajmovima, izložbama, turističkim manifestacijama…Iako je riječ o ekološkim proizvodima visoke kvalitete teško je biti konkurentan i opstati na tržištu koje diktiraju veliki trgovački lanci.

– Prije dvije godine OPG Brune Pojatine organizirao je prvu tikvijadu u Vinjanima Donjim. Vidjeli smo da je riječ o ozbiljnom radu i ponudili smo im suradnju, a kako je u to vrijeme bio otvoren Natječaj ponudili smo i stručnu pomoć u ispunjavanju uvjeta i prikupljanja dokumentacije. Da im nije bilo lako govori i podatak da je jedan dio proizvodnje prve godine „uništen“ tj. bačen ili pretvoren u stočnu hranu. Izlaz su pronašli u preradi i proizvodima od tikava. Treba naglasiti da su poljoprivredne parcele na našem području jako male i teško je doći do poticaja koji se daju velikim gospodarstvima, a zbog turizma krajnje nam je potrebno imati takvu proizvodnju. Osobito će primorski dio jako teško konkurirati za dobivanje sredstava iz tih fondova budući ne pripadaju područjima posebne državne skrbi ili brdsko-planinskima. Stoga LAG ide s rezervacijom određenih sredstava preko strategije prilagođene našem području. Zato je rad LAG-a toliko važan. Dodala bih da mi nismo uzimali nikakve naknade za naš rad. Naime, konzultanti često ne žele raditi s malim poljoprivrednicima jer obim posla je jednak dok njihova provizija ovisi o vrijednosti projekta. Mali poljoprivrednici teško nalaze nekoga da im napravi poslovni plan i zato često dolaze k nama. Trenutno je u postupku još 10-ak zahtjeva, ali ovo danas je prva Odluka o odobravanju potpore.-, kazala je Dragica Roščić.

izvor:makarska-post.hr