zupnik_prolozac3-150611Pohotni pop Ante Madunić: ‘Nisu u pitanju samo male djevojčice. Bacao se na sve žene!’ Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužni prijedlog protiv 61-godišnjeg franjevca koji je kao župnik imao spolni odnos s dvjema maloljetnim župljankama. Svećenik se sam javio istražnom sucu i dao iskaz u kojemu je priznao počinjenje kaznenih djela, izrazio kajanje i nadu da će mu Bog oprostiti.

 

 

Optužen je da je od lipnja 2010. do svibnja 2011. godine na području Županije splitsko-dalmatinske dvjema 16-godišnjim maloljetnicama slao brojne SMS-ove u kojima im je predlagao seksualni odnos. Jednoj od njih je poslao i MMS seksualnog sadržaja. S obje malodobnice imao je seksualne odnose. One su imale u njega kao svog vjeroučitelja potpuno povjerenje. Jednoj od njih je davao i novac čineći je financijski ovisnom o njemu.

Optužen je stoga za kazneno djelo spolnog odnošaja zlouporabom položaja. U svojoj obrani pred istražnim sucem bivši župnik je sve priznao. Također je kazao kako nikada nije bio u Italiji i u bijegu pred pravosuđem. Nakon priznanja i kajanja izrazio je i nadu u oprost od Boga.

Pozivi poslani, odgovora nema

Nad njim je početkom srpnja raspisana tjeralica nakon što se nije odazvao na istražno ročište. Pozvan je bio tada da iznese svoju obranu nakon što je početkom lipnja nad njim predloženo provođenje istražnih radnji zbog dvaju kaznenih djela spolnog odnošaja zlouporabom položaja. Kako se nije odazvao pozivu, nad njim je određen pritvor i raspisana tjeralica. To je, naime, bio već drugi put da se svećenik nije pojavio na sudu. Prvi put je poziv vraćen s naznakom kako je prebačen u drugu župu Splitsko-dalmatinske županije. Nakon što se i taj put nije odazvao pozivu, bilo je sve izglednije kako je točan podatak da ga franjevački provincijal namjerava prebaciti u Italiju.

Međutim, u svom iskazu prošlog tjedna svećenik je rekao kako je cijelo vrijeme bio u Hrvatskoj. U međuvremenu je i udaljen iz službe. Kako je nad njim bio određen pritvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti ponavljanja djela, nakon njegova dobrovoljnog pojavljivanja pred sudom situacija se promijenila. Pritvor zbog opasnosti od bijega više ne stoji jer je utvrđeno kako nije bio u Italiji i sam je došao na sud.

Također više ne stoji opasnost da ponovi kazneno djelo jer je udaljen iz službe te se ne može koristiti svojim položajem kako bi naveo nekoga na intimni čin. Upravo njegov položaj, osobe nadređene maloljetnicama kao njihov vjeroučitelj i svećenik kod kojega su povremeno za novac pomagale u poslovima u crkvi, davao mu je moć i mogućnost počinjenja kaznenog djela. Nakon otkrivanja afere policija je provela kriminalističku obradu zbog spolnog odnošaja s djetetom.

Međutim, taj dio postupka završio je bez prijave jer se radilo o maloljetnicama starijim od 14 godina. Zakon, naime, smatra djecom maloljetne osobe u dobi do 14 godina. Policija je stoga Odvjetništvu poslala, umjesto kaznene prijave, izvještaj o prikupljenim dokazima. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu unatoč tome nije diglo ruke od slučaja i ustrajalo je u progonu. Zatražilo je od Županijskog suda u Splitu provođenje istražnih radnji za spolni odnošaj zlouporabom položaja te je svećenik pozvan na istražno ročište. Za navedeno kazneno djelo propisana je kazna do pet godina zatvora. Tijekom suđenja, osim što će svećenik iznijeti obranu, saslušat će se kao svjedokinje i maloljetnice.

Također će se sigurno pozvati i sudski vještaci, psiholog i psihijatar, na okolnosti posljedica na psihu malodobnih djevojaka. Navedeni sudski vještaci obično se zovu i kako bi posvjedočili o vjerodostojnosti iskaza malodobne osobe. Kako je svećenik priznao počinjenje kaznenog djela, taj dio provjere izjava malodobnica neće vjerojatno biti neophodan. Nalaz i vještačenje vjerodostojnosti izjava maloljetnica bit će potrebni jedino u slučaju da svećenik promijeni iskaz o krivnji tijekom glavne rasprave. Kao dokaz će se pregledati i mobitel u vlasništvu svećenika koji je oduzet te podaci s njega i SIM kartice. Svećenik je nakon davanja izjave istražnom sucu pušten da se brani sa slobode. Obvezan je obavijestiti sud o svakoj promjeni adrese, u protivnom će mu ponovno biti određen pritvor.

Katarina Marić Banje/ Slobodna Dalmacija

Članak Jutarnjeg lista pročitajte OVDJE

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here