Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podgnulo optužnicu protv bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Milorada Obradovića, koji je nakon rata pobjegao iz zemlje i skrivao se u Njemačkoj, a bosansohercegovačkom pravosuđu izručen je u lipnju.

Obradović (51) optužen je sa sudjelovanje u jednom od najtežih pojedinačnih slučajeva ratnih zločina počinjenih na području Prijedora, gdje su paravojne snage bosanskih Srba 1992. godine provele kampanju masovnih progona hrvatskog i bošnjačkog stanovništva pri čemu su tisuće ubijene i zatočene u logorima.

U srpnju te godine u mjestu Miska Glava zarobljeno je oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom zatočeni, zlostavljani i na kraju pogubljeni u okolici Ljubije.

Pritom je ubijeno i najmanje petnaest malodobnih zatočenika, a strijeljanje je preživjelo samo troje zatočenih koji su i svojim iskazima pomogli identificiranju počinitelja.

Tužiteljstvo BiH Obradovića tereti da je osobno sudjelovao u zatočenju i pogubljenju najmanje tri civila, u koje je pucao iz neposredne blizine.

Obradović je optužen za zločin protiv čovječnosti, a o njegovoj odgovornosti na suđenju će svjedočiti 30 svjedoka i stručnih vještaka.

Obradović je nakon dugotrajne potrage lociran u Njemačkoj te je tamo i uhićen 2017. godine.

Iz Tužiteljstva BiH su potvrdili kako nastavljaju tragati za više desetaka počinitelja ratnih zločina na teritoriju BiH za koje se utvrđeno da se skrivaju u inozemstvu, a za svima njima su raspisane međunarodne tjeralice.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here