Osnovana udruga Imotska Krajina

PB186182.JPGIDEJA DOBRA, REZULTATE ČEKAMO
Svega dvadesetak Imoćana okupilo se u petak 18. studenoga u zgradi Gimnazije dr. Mate Ujevića na osnivačkoj skupštini udruge Imotska krajina, koja bi pod svoje okrilje (barem je to bila namjera inicijatora njenog osnivanja) trebala primiti velik broj intelektualaca i uspješnih poslovnih ljudi iz Imotske krajine.

– Ovo bi trebala biti sveimotska udruga koja bi skrbila o svim sferama života u Krajini i to na način da svojim inicijativama s ciljem novih, pozitivnijih strujanja, utječe na odluke onih koji su u mogućnosti učiniti nešto pozitivno za ovaj kraj. Svi primjećujemo da Imotski stagnira, ako ne i nazaduje te da ostaje u sjeni manjih mjesta i općina iz naše blizine, a na neki način smo i dužni poduzeti određene korake kako bi se ova negativna slika Imotske krajine mijenjala nabolje. Stoga smo uputili pozive na adrese mnogih uglednih ljudi, no nažalost, kako i sami vidite, njihov odaziv nije baš najbolji, riječi su prof. Ivana Juroša, jednoga od inicijatora i osnivača Udruge.

{sidebar id=4}Još prije samoga službenog dijela i imenovanja tijela Udruge, razvila se rasprava na temu imotske svakodnevice te se moglo čuti i niz zanimljivih ideja u kojem smjeru djelovati.

Jedan od govornika bio je i vinar Ante Grabovac, koji je rekao sljedeće: "Ideja o osnivanju ovakve udruge je uistinu dobrodošla i krajnje je vrijeme za njeno osnivanje. Ova bi udruga prvenstveno trebala detektirati probleme te na njih ukazati na pravoj adresi. Moram priznati da sam poprilično isfrustriran događanjima u Krajini u posljednje vrijeme, jer mi se čini da sve ide naopako.

Grabovac je predložio i održavanje okrugloga stola u organizaciji Udruge, a na neku od vrućih imotskih tema.

Ivo Medvidović je ukazao na potrebu većega povezivanja lokalne vlasti sa znanstvenim institucijama i sveučilištima te je kazao kako nam bez dobrih programa sigurno nema ni napretka.

Dr. Ante Vuksan je govorio o katastrofalnom stanju u imotskom i hrvatskom zdravstvu.

– Radi se na štetu najstarijih i najbolesnijih žitelja, a sve se može okrenuti za jedan dan. Moramo djelovati i u tom pravcu, zaključio je.

PB186179.JPGPremda je dr. Vuksan predlagao da se, zbog slabog odaziva, do sljedećega susreta ne provodi biranje, prijedlog nije prošao – uz obrazloženje da se oni koji žele uvijek mogu pridružiti Udruzi.

Nakon što su se izredali i ostali govornici (Marko Ajduk, Tomislav Gudelj, Nikša Leko, Marijan Prgomet, prof. Mara Pezo…), pristupilo se usvajanju statuta, izboru predsjedništva te odabiru članova pojedinih tijela.

Nakon što je odabrano radno predsjedništvo (u sastavu: Mara Pezo, Ivan Juroš i Ivan Bilopavlović), jednoglasno je odlučeno da će predsjednik udruge Imotska krajina biti prof. Ivan Juroš. Skupštinu Udruge sačinjavaju svi potpisnici s izborne večeri, dok će Upravni odbor predstavljati: Mladen Vuković, Ivo Medvidović, Ivan Juroš, Ivan Bilopavlović i Mara Pezo. Članovi Nadzornog odbora su: Jozo Mustapić, Slavko Dropuljić i Ante Topić, a Časnoga suda Udruge Marko Ajduk i Ratko Tolić.

Bez obzira na nerazumijevanje i neodaziv od strane velikoga broja priznatih Imoćana te na ne baš najbolju organizaciju, prvi a ujedno i najteži korak je učinjen. Hoće li i kada doći do drugoga, ostaje vidjeti. Nadajmo se da beba pod imenom Imotska krajina ipak neće dugo ostati u povojima.

Tekst i foto: A. Lončar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here