Parfemi su kroz povijest dobili više bitaka negoli oružje! Mirišljavi, pročišćavajući dim tamjana, od pradavnih vremena se koristi u religijskim obredima. Starogrčkim proročištem u Delfima, širio se opojan miris lovora, kroz čije su se pare oblikovale sudbine tadašnjih moćnika.

Zavodnički pohodi ne mogu se zamisliti bez dodira parfema. Antologijska je izjava vječne dive Marylin Monroe: "U krevet odlazim odjevena samo u kap Chanella 5!" Stari Grci su vjerovali da su parfemi božanskog porijekla. Zaštitnica parfema je bila boginja ljepote Afrodita, čija je nimfa Aeon, prenijela ljudima znanje o spravljanju parfema, zbog čega su je bogovi kaznili.Miris parfema nosi sa sobom određenu mističnost i neobjašnjivom međudimenzijom povezuje duhovno i svjetovno, pa fasciniranost mirisima nije moguće jednoznačno objasniti. Biologija bi rekla da se onaj atavistički, životinjski dio nas prepoznaje i nalazi osjetilom njuha – nosom. Ako nam osoba privlačno miriše, prihvaćamo je, ako nam se njen miris ne sviđa, zaobilazimo je u velikom luku. Miris pokreće određene fiziološke procese u organizmu, aktivira hormonalni, imunološki i živčani sustav, čime oblikuje emocionalna stanja i djeluje na opće psihofizičko stanje osobe. Postoji i znanstvena disciplina koja se bavi proučavanjem utjecaja mirisa na organizam – aromakologija.

Međutim, znanost ne može objasniti kojom to magijom jedna jedina kap parfema može potpuno transformirati osobu, čineći je da se osjeća kao kraljica! Ipak će biti da bogovi u svemu tome imaju svoje prste! Danas je parfemska industrija toliko razvijena, da svaka osoba može izabrati svoj originalni parfem! Što su zapravo parfemi i kako nastaju te dragocjene nebeske kapljice? Što je parfem? Parfem je po kemijskom sastavu mješavina mirisne komponente, uronjena u etanol i vodu. Što je mirisna komponenta parfema? U pripravi mirisne komponente parfema koriste se prirodni mirisi izdvojeni iz biljnog i životinjskog materijala. Pošto nisam pristalica ubijanja kitova zbog ambre ili jelena zbog mošusa, biram isključivo biljne mirise, koji su koncentrirani u eteričnim uljima. Mirisna komponenta je obično mješavina dva ili više eteričnih ulja, različite jačine i strukture, pa se nikako ne smiju miješati nasumce, već prema strogo utvrđenim pravilima. Zbog toga je vrlo bitno dobro poznavati karakteristike i međusobnu kompatibilnost eteričnih ulja.

Vrste parfema

Ovisno o koncentraciji mirisne komponente, parfemi se dijele na:

  • parfeme: sadrže 15-30% mirisne komponente
  • parfemske vode: sadrže 8-15% mirisne komponente
  • toaletne vode: sadrže 4-8% mirisne komponente
  • kolonjske vode: sadrže 3-5% mirisne komponente
  • parfemska ulja: sadrže 10% mirisne komponente
  • krute parfeme: sadrže 7% mirisne komponente

Mlađim osobama je preporučljivo koristiti toaletne vode, jer djeluju dulje od kolonjske vode, a nisu tako intenzivne i teške kao parfemi. Pokušajte sami napraviti jednostavnu i osvježavajuću toaletnu vodu i uživajte u stvaranju svog osobnog mirisnog carstva.

Citrusna toaletna voda

2 čaše destilirane ili izvorske vode

3 žlice vodke

20 kapi eteričnog ulja naranče –

Citrus aurantium

15 kapi eteričnog ulja bergamota –

Citrus bergamia

sitno narezana kora od 1 limuna

Sterilizirajte staklenku u kipućoj vodi. Ohladite je i obrišite, ali samo s vanjske strane. Limunovu koricu prelijte vodom i vodkom. Promiješajte metalnom žlicom. Dodajte eterična ulja, zatvorite staklenku i ostavite je na tamnom mjestu tjedan dana. Svaki dan promućkajte sadržaj. Nakon tjedan dana procijedite otopinu u finu bočicu.

Čuvajte na tamnom mjestu.

Piše: Vlasta PRLJ

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here