U organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Plaza Event Centru održava se konferencija “Pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji”.

Cilj konferencije je osvrnuti se na pet godina hrvatskog članstva u EU s makroekonomskog aspekta, čuti kako na članstvo u EU gledaju hrvatski gospodarstvenici, ali i kakav je pogled Europe.

Na konferenciji sudjeluje predsjednik HGK Luka Burilović, premijer Andrej Plenković te ministri.

– Za mene nema nikakve dileme, naše članstvo ogroman je plus za zemlju, od međunarodnog kredibiliteta zemlje, nitko nas više ne gleda kao nekoga tko je vani, od pravnoga sustava do destinacije za ulaganja, sasvim je drugačiji legitimitet od situacije kada u njoj niste. Činjenica je da smo mi ušli u Uniju taman kada je za mnoge članice dolazio kraj globalne krize osjetio se i na trenutak našega članstva – rekao je premijer Plenković.

– Kontinuirano nam raste BDP, on će i ove godine biti oko 3 posto, javni dug se ubrzano smanjuje, na 85 posto smo bili 2015, danas je 78, cilj je e 65 posto. Lani smo ostvarili suficit opće države, ostvarili smo višak od 2 milijarde i 750 milijuna kuna, izvoz smo povećali za 14 posto, povećali smo minimalne plaće, porasla je prosječna plaća za 500 kuna od 2016. do danas. Te stvari se ne događaju neovisno o članstvu u EU – nabrojao je prednosti ulaska u EU.

Osvrnuo se i na zapošljavanje Hrvata u državama članicama EU te ukidanju radnih dozvola.

– Kada vidite da smo u ovoj godini s četiri države postigli slobodno kretanje stanovništva, kao država smo osigurali da nam je samo država Austrija ostala. Slobodan kretanja je nadohvat ruke, to se dogodilo i drugim državama sjeverno-istočne Europe, to nam predstavlja i jednu otegotnu okolnost, no današnja sloboda kretanja je dvosmjeran proces – kaže premijer.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here