Počela s radom Pčelarska škola u Šestanovcu

rab tresnja2-090312Pčelarska udruga Radobilja sa sjedištem u Šestanovcu jedna je od 17 pčelarskih udruga na području Dalmacije. Udruga okuplja četrdesetak pčelara općine Šestanovac koji posjeduju nešto više od 2 500 košnica.

Pčelari ove Udruge sastaju se svake prve subote u mjesecu i dogovorom usklađuju aktivnosti koje će tijekom narednog mjeseca provesti u svom pčelinjaku. Zahvaljujući dogovoru i pravovremenom korištenju lijekova na području ove udruge nema gubitaka pčelinjih društava. Zbog viroze i ostalih bolesti sastanci su otvoreni i za sve pčelare s područja naše županije. Vrijedi istaknuti da je na području općine Šestanovac  registrirano 10 pčelarskih poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava.

Udruga je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Sinj organizirala, putem Škole za pčelare, osposobljavanje svojih članova  za zvanje pčelar. Školu za pčelare pohađa 28 pčelara iz Šestanovca, Zagvozda, Ciste Provo i Makarske – 26 muškaraca i dvije žene.

Školarina za svakog pojedinca iznosi 3.000 kn od čega trećinu troškova snosi Županija splitsko-dalmatinska, trećinu lokalna uprava (općina ili grad), a trećinu polaznici škole. Nastava se održava ponedjeljkom, srijedom i petkom, a pristup je slobodan i ostalim pčelarima.

Nakon svakog završenog predavanja predavači, vrsni pčelari i stručnjaci u pojedinim granama struke, odgovaraju na pitanja polaznika.

Program osposobljavanja za zvanje “pčelar” verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te reverificiran i u potpunosti usklađen sa zahtjevima EU. Program se sastoji od teorijskog dijela, vježbi i praktične nastave. Obzirom da se svih 28 polaznika škole više od 5 godina bavi pčelarstvom oslobođeni su praktične nastave. 

Nakon predavanja i praktičnih vježbi, pčelari polažu zaključni ispit pred komisijom koja ih ocjenjuje i na kraju izdaje uvjerenje o stjecanju zanimanja pčelar, koje se upisuje u radnu knjižicu.

MILAN BABIĆ / Dalmacija news

Foto: Goran Novotny / CROPIX

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here