“A kad umrem, neću da ništa stave na moj grob, nego ovaj moj štap, šešir, cipele i natpis: A gdje je Rendić?” Bila je to davna predsmrtna želja slavnog dalmatinskoga kipara Ivana Rendića koju su njegovi Bračani, koji su ga naučili klesarskoj vještini i među kojima mu je posljednje počivalište, ostvarili 86 godina nakon smrti.

Na inicijativu supetarske Galerije “Ivan Rendić”, ispoštovana je kiparova želja koju je u monografiji o umjetniku zapisao povjesničar umjetnosti Duško Kečkemet, te je objavio i davnu skicu što ju je izradio poznati prijeratni fotograf viških korijena Petar Ruljančić, Rendićev prijatelj, koji je kod splitskog Đardina držao foto-atelje “Olimpija”, a organizirao je i prvu izložbu umjetničke fotografije u Dalmaciji.

– Godinama smo razmišljali o ostvarenju želje kipara Rendića koji počiva na supetarskom groblju, a prema Ruljančićevoj skici i Kečkemetovu zapisu pretpostavljali smo kako bi to trebalo izgledati. Posebno nam je drago što je elemente na grobnici izradio Đani Martinić, naš Supetranin kojemu je Rendić jedan od uzora i sve je volonterski radio. Svečano predstavljanje bit će 29. lipnja, na blagdan gradskog zaštitnika svetog Petra i obljetnicu Rendićeve smrti – rekla nam je Gita Dragičević, ravnateljica Knjižnice Supetar i njezine Galerije “Ivan Rendić”.Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here