Američki državni tajnik Mike Pompeo odbacio je sjevernokorejske optužbe za “gangstersko” ponašanje tijekom pregovora dan ranije u Pjongjangu kazavši u nedjelju, nakon susreta s japanskim i južnokorejskim partnerima u Tokiju, da će ustrajati na razgovorima o denuklearizaciji.
Pompeo je kazao kako još ostaje mnogo posla no da je uvjeren da će sjevernokorejski vođa Kim Jong Un ispuniti svoje obećanje o uklanjanju nuklearnog oružja koje je dao na samitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru prošlog mjeseca.
Pompeov susret s japanskim i južnokorejskim ministrima vanjskih poslova Tarom Konom i Kang Kyung-wha uslijedio je nakon dva dana pregovora u Pjongjangu koji su završili u subotu.
“Kad smo s njima razgovarali o denuklearizaciji nisu od toga odustali”, kazao je Pompeo na konferenciji za novinare. “Put pred nama bit će težak i izazovan i znamo da će kritičari nastojati umanjiti ono što smo postigli”.
Sjeverna Koreja je nakon razgovora s Pompeom objavila da su dvonevni razgovori “stvorili opasnu situaciju u kojoj možemo biti pokolebani u našoj nepokolebljivoj volji za uklanjanje nuklearnog oružja umjesto da učvrstimo povjerenje između Sjeverne Koreje i SAD-a”.
To priopćenje objavljeno je u Pjongjangu nakon što je Pompeo napustio zemlju.
Kim se u Singapuru obvezao općenito na to da će “raditi na denuklearizaciji” no nije pružio detalje o tome kako će i kada ukloniti sjevernokorejski nuklearni program, a Trump je zauzvrat ponudio sigurnosna jamstva i obustavio vojne vježbe s Južnom Korejom.
Nedavno objavljene američke obavještajne procjene pokazuju da Sjeverna Koreja nema namjeru potpuno odustati od svoga nukelarnoga programa.
Japanski ministar vanjskih poslova potvrdio je da su tri saveznice na sastanku potvrdile da će sankcije protiv Sjeverne Koreje ostati na snazi sve dok ta zemlja ne odustane od nuklearnog naoružanja.
Japanski premijer Shinzo Abe, koji se sastao s Pompeom, odao je priznanje američkom državnom tajniku na “snažnom vodstvu” na pregovorima u Pjongjangu
Na pregovorima Pompea u Pjongjangu dogovoreno je da će se nastaviti raditi na razini radne skupine koja će se sastati sljedećega tjedna u Panmunjomu na granici dvije Koreje kako bi se razgovaralo o povratu posmrtnih ostataka oko 7000 američkih vojnika nestalih tijekom Korejskog rata 1950.-53.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here