Imotski su umirovljenici ogorčeniZAJEDNIČKO PRIOPĆENJE  HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA I UDRUGE UMIROVLJENIKA »IMOTSKA KRAJINA«

Ponovno smo prevareni i dalje nas pljačkaju. Zar nije vrijeme da se udružimo i zajednički krenemo u generalni prosvjed.
– Naši su zahtjevi i primjedbe: tražimo da se ujedine svi sindikati, udruge, stranke i ogranci umirovljenika u jedno jedinstveno tijelo na razini države, jer jedino tako možemo biti jaki i efikasni.

{sidebar id=4}– Pozivamo da nam se pridruže svi branitelji Domovinskog rata koji su bili na bojištu, a nije ih dočekao ni stan ni posao, a svako malo onako poniženi i bespomoćni vrše suicide, pozivamo sve radnike koji rade bez plaće kao i one izbačene na ulicu kao višak radne snage.

– Državni proračun ima novaca za sve koji žive dobro, naročito za tajkune i političare, koji su gotovo besplatno dobili tvornice, bolnice, škole, brodogradilišta, poduzeća i drugo, a koje smo mi stari penzioneri sagradili samodoprinosima ili dobrovoljnim radom! Sjetite se samo kako je umirovljenički fond 1991. bio pun novaca jer se od svake plaće oduzimalo. Gdje je sav taj novac nestao?

– U odluci Ustavnog suda od 1993. o povratu duga umirovljenicima nigdje ne stoji da onih famoznih 100 kuna plus 6% spada u vraćanje duga, prema tome svi koji su dobili rješenje od 0,0 obeštećenja je nova prevara i protuzakonita. Prijedlog o novom zakonu o zdravstvenom osiguranju ne prihvaćamo nikako, odnosno vraćanje na staru »švicarsku formulu«. Drugim riječima, tražimo ponovno vraćanje zakona o usklađivanju mirovina prema prosječnom rastu plaća!

– Sporazum Jordan-Sanader je objavljen u svim javnim glasilima da će najmanja mirovina biti 50%, a po službenim podacima iz Matice umirovljenika ona iznosi manje od 42 %.

– Gubimo i zdravstveno osiguranje: neplaćeni putni troškovi i participacija od 30 kuna mjesečno, a teži i nepokretni bolesnici moraju svoja prava tražiti u Splitu uz plaćanje od 350 kuna i putne troškove!? Dotle saborski zastupnici nemaju stida zatražiti putne troškove za 20 do 50 km puta, a uz to imaju sve besplatno plus mirovinu koju prosječni građanin može samo sanjati, i to samo nakon dvije godine sjedenja u Saboru (a sabornica poluprazna).

– Zašto samo metropola i veći gradovi u Hrvatskoj daju umirovljenicima božićnice, uskrsnice i novčane pomoći, zar su penzioneri i radnici manje gladni jer su u manjim mjestima? Zašto Gradsko poglavarstvo ne bi moglo subvencionirati barem pola putne karte za specijalističke preglede u Splitu i to starijima od 60-65 godina?

{sidebar id=4}– Pozivamo sve vjerske zajednice, nevladine udruge i humanitarne institucije da nas razumiju i podrže, da vrše sve oblike pritiska na državnu vlast i Sabor, jer imamo dojam da su se svi odvojili od naroda koji ih je izabrao!

– Pomoći nam može i glas mladih (studenti, oni u zavodu za zapošljavanje, oni koji cijene svoje roditelje i dr.). Zar mislite da uz ovu apatiju možete dočekati bolje sutrač

– Konačno, ovaj način povratka duga »uzmi ili ostavi« sliči nam na nagodbu »s pijace« – uvredljivo i ponižavajuće.

Možda bi jedinstvena tužba za sve umirovljenike sa svim tim argumentima bila dobra prilika za međunarodni sud!

Svim umirovljenicima želimo sretan Božić i Novu 2006. godinu, s nadom da će se ovaj naš apel shvatiti ozbiljno i nešto promijeniti nabolje.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here