PoskokNajezda zmija, posebno poskoka, po cijeloj Imotskoj krajini evidentirana je još početkom proljeća, no prvi slučaj ugriza ove opasne otrovnice u ovoj godini u Imotskoj krajini zbio se u utorak u mjestu Sebišna u općini Runovići gdje je poskok za prst desne ruke ugrizao Senku Grepo, domaćicu koja je u svom vrtu brala povrće.

Hitno je hospitalizirana u imotski Dom zdravlja i prema riječima dežurnog liječnika dr. Mate Kasala nalazi se na promatranju i tek će naknadnim liječničkim pregledima uslijediti dodatna terapija. Dr. Kasalo već je nekoliko puta upozoravao da se u ovim slučajevima pacijent hitno prebaci u imotski Dom zdravlja, a oni će odlučiti hoće li ga proslijediti za Split.

Inače, i u prošloj godini zabilježen je jedan opasan ugriz ove otrovnice u Grubinama kod Imotskog koji umalo nije završio tragično za jednu stariju ženu. I ovom prigodom upozorenje imotskih veterinara i stručnjaka da se s punom dozom opreznosti obavljaju poljoprivredni radovi te da se teren prije nego što na njega dođe ljudska noga ipak treba prekontrolirati. Zmija, kako rekoše stručnjaci, uistinu ove godine ima iznimno velik broj na svim predjelima Imotske krajine.

 Stručnjaci su već upozoravali da je ove godine izniman broj gmazova posebno zmija otrovnica i to poskoka koji inače obitavaju u brdskim predjelima Imotske krajine. Opreza, dakle, nikad dosta.

Braco ĆOSIĆ / EPEHA


 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here