Ovako su poslovnu zonu Vinjani Gornji vidjeli oporbeni vijećnici MI za IM-a za vrijeme gradonačelnika Ante Đuzela

„Vijećnici Gradskog vijeća Grada Imotskog večeras su na svojoj sjednici jednoglasno usvojili prijedlog odluke o prodaji zemljišta u poslovnoj zoni Vinjani Gornji kod Imotskog te time napravili i posljednji korak ka realizaciji ovoga, za Imotski povijesnog gospodarskog projekta. Naime, na raspisani natječaj za kupnju zemljišta, a u svrhu izgradnje poslovno proizvodnih pogona, od 29 ponuđenih parcela na ukupno 16 hektara zemljišta već su rezervirane 23 parcele, a potencijalni ulagači već su i uplatili predviđenu jamčevinu. U poslovnoj zoni Vinjani Gornji zemljište su rezervirali vlasnici 14 firmi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Švedske i Rumunjske.

Kako je u tijeku natječaj za uređenje potrebne infrastrukture i ponude se otvaraju 27. ovoga mjeseca, prema svim predviđanjima, već krajem ove kalendarske godine (misli se na 2012., op.u.) investitori bi počeli s izgradnjom svojih zgrada i pogona – dio je ovo teksta kojeg je pod naslovom „Zeleno svjetlo za poslovnu zonu Vinjani Gornji: vlasnici 14 firmi već rezervirali zemljište“ objavila Slobodna Dalmacija 14. rujna 2012. godine.

Tresla se brda, rodio se miš

Naravno, svi znamo (znalo se i tada) da je posrijedi utopija u vještoj režiji bivšega imotskog gradonačelnika Ante Đuzela. Imao je Đuzel dosta revolucionarnih najava prema kojima je Imotski danas trebao biti puno ljepše mjesto za življenje negoli jest. Prelistate li danas, primjerice, lijepo uređenu knjižicu s predizbornim obećanjima koja je ljudima dao u posljednjem HSP-ovskom mandatu, osjećat ćete se kao da čitate sarkastičnu komediju Jirija Menzela ili pak jedan od brojeva Alana Forda. Nešto kasnije, kao novopečeni HDZ-ovac pa sve do povlačenja, imao je Ante priliku „stvarati“ i fantastičnije vizure grada jer je ime stranke koja je stajala iza njega stvarala dojam nekakvog garanta da će obećano biti učinjeno. Međutim, sve je išlo po onoj staroj: „tresla se brda, rodio se miš“. Stvarnost je, nažalost, posve drugačija. Poslovne zone nema, kao niti bilo čega najavljenoga.

Ante Đuzel vila
Ante Đuzel – nije uspio pokrenuti poslovnu zonu u Vinjanima Gornjim, ali je dovršio vilu u Vinjanima Donjim

Zato je, na ponos svima, nenajavljeno, niknula privatna vila Ante Đuzela, jedna od najljepših u Hrvatskoj čiji se tjedni najam plaća tisućama eura. Javnost se konačno uvjerila da Đuzel može, zna i hoće! No vratimo se meritumu stvari, a to je poduzetnička zona Vinjani Gornji. Više nitko u Imotskom ne vjeruje pričama kako će Iranci, Indijci ili tko li već, u Vinjanima proizvoditi robu za medicinske laboratorije, no vjeruje li itko da će poslovna zona ikada zaživjeti?!

Jesu li dosadašnji milijuni bačeni u vjetar?

Javnost je po tom pitanju podijeljena. Može se primijetiti kako novi gradonačelnik Ivek Budalić sa svojim timom opreznije pristupa ovoj temi. Ne govori da su dosadašnji milijuni kuna bačeni u vjetar, no s druge strane niti ne obećava otvaranje iste nekog apstraktnog, skorog datuma. – Grad Imotski etapno će ulagati sredstva u razvoj infrastrukture u poslovnoj zoni u Vinjanima Gornjim, a da pri tome ne dovede u pitanje normalno funkcioniranje grada – rečeno je u siječnju ove godine. „Akcijski plan Imotski 2021.“ za razdoblje od 2017. do 2021. godine, kojega se može pronaći na službenim stranicama Grada Imotskog, smješta početak rada zone u 2019. godinu i to novcima iz gradskoga i županijskoga proračuna te novcima iz fondova EU. Također, u prijedlogu proračuna Grada Imotskog za 2018. godinu za poslovnu zonu predviđena su 2 milijuna kuna.
Podsjetimo, samo je Splitsko-dalmatinska županija za ovu poslovnu zonu do sada preusmjerila oko 5 milijuna kuna. Primjera radi, poslovna zona Dugopolje (zapravo je riječ o tri umrežene zone) dobila je svega 3,8 županijskih milijuna, a uspješno funkcionira dugi niz godina. Stoga želimo vjerovati kako Budalić i njegovi suradnici neće dozvoliti da ovo ostane nedovršena priča. Ako pak ne uspiju presjeći vrpcu, neka sve opet prepuste Anti jer on je dokazao da – može, zna i hoće! (al)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here