Milorad Pupovac i Andrej Plenković (foto: priznajem.hr)

Iako svjestan koliko sam nebitan u sferi trenutne političke zbilje, kao svoj obol političkom trenutku želio sam beznačajno vrisnuti kako bih zadovoljio svoju vlastitu savjest jer si sigurno ne bih mogao oprostiti da nisam barem pokušao nešto promijeniti. Ovo je krik raseljene Imotske krajine. Ovo je krik umiruće Hrvatske.

Slušajući danas propovijed svog župnika koji se osvrnuo na prispodobu o čovjeku koji je usnuo tri mora: more znoja, more suza i more krvi, I koji je nakon što se probudio počeo tražiti smisao sna i njegovo značenje, pokušavajući dokučiti poantu sanjanoga, moje misli su odlutale i počeo sam se poistovjećivati s čovjekom iz prispodobe pa se zapitao: koliko mora imamo mi Hrvati? Počeo sam ih slagati redoslijedom….

More znoja, krvi i suza

Hrvatska ima more znoja. To je ono more koje su znojem napunili radom svi vrijedni ljudi našega naroda. To more su punila oznojna čela naših roditelja, i roditelji njihovih roditelja, i roditelji njihovih roditelja i tako u nedogled, duboko u povijest. Punili su ga dok su im žuljevite ruke iz škrtog dalmatinskog krša izvlačili koru kruha da bi ostali i opstali svoji na svome, fizički slomljeni ali nepokolebljivi i ponosni. To more znoja je napunjeno šutke s nadom u bolje sutra i vjerom u Boga koji je bdio nad njima čuvajući ih od nedaća koje je vrijeme nosilo. To more smo naslijedili kako bi nam bilo na opomenu da je sve što imamo i sve što posjedujemo, stečeno žrtvom onih koji su ponosno usnuli svoji na svome. To je more naših obveza.

Hrvatska ima i more krvi. To je ono more koje su svojom krvlju punili ponosni sinovi hrvatski čuvajući svoj narod, svoj dom, svoju vjeru, daleko u povijesti pa do današnjih dana. U tom moru je krv slavnih hrvatskih kraljeva, krv Zrinskih i Frankopana, krv nevinih iz poratnih jama i križnih puteva, krv ubijenih i protjeranih hrvatskih intelektualaca, krv u mrklim noćima nestalih, krv sa hrvatskih stratišta, Ovčare, Škabrnje i dalje da ne nabrajam. I kao posljednji koji su svoju krv dali moru hrvatske krvi, bili su hrvatski branitelji koji su ginuli za svoj dom naoružani vjerom u Boga i krunicom oko vrata. To more je i naše more ponosa. More našega dostojanstva.

Hrvatska ima i more suza. To je ono more koje su kroz cjelokupnu hrvatsku povijest punile hrvatske majke oplakujući svoje mrtve muževe i sinove koji su ginuli čuvajući svoj ponos, svoje ime i svoj dom. U tom moru su suze za svim onima koji su primorani svijetom se rasuti za koru kruha. Tu su suze svih hrvatskih uznika. Tu su suze prvoga plača i suze za svim našim umrlima. Tu su i suze radosnice prolivene u treutku ostvarenja hrvatskog sna, slobodne i neovisne domovine Hrvatske.  Ovo je i more boli ispaćenog hrvatskog naroda.

More hrvatske političke gluposti i bijede

Pored spomenutih, imamo i naše Jadransko more koje nam je Bog podario svojom milošću kao dar njegove velike ljubavi ovom jadnom i napaćenom narodu. Dao nam ga je da bismo mogli ostati i opstati svoji na svome. Dao nam ga je da bi nas hranilo i da bismo mogli od njega živjeti. To je naše more života.

Ali, najveće more koje imamo je more hrvatske političke gluposti koje možemo još zvati i more bijede, more nemorala. To more pune hrvatski političari koji ne haju ni za čim. To more pune njihove sitne duše i sav jad koji se ogleda kroz njihovu slugansku i dodvoravačku politiku. Njihova želja za ostankom na vlasti po cijenu rasprodaje svega što vrijedi. Naših svetinja. Rasprodaju hrvatskog ponosa i hrvatskog sna. To more bijede puni njihova taština. To more puni njihov prkos Bogu koji nam je svu našu povijest bio jedina nada i oslonac. Bogu koji je bio naš jedini istinski prijatelj. To je more naše današnje hrvatske stvarnosti i more moga osobnog srama prema budućim generacijama.

Ovaj tekst posvećujem svim hrvatskim političarima na čelu s našim premijerom, gospodinom Andrejom Plenkovićem, koji su mi bili nadahnuće i inspiracija za njegovo stvaranje.

Ivan Lončar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here