Ovo mi je već četvrto hodočašće. Nešto u meni svake me godine tjera da ponovno dođem i pomolim se za zdravlje svojih bližnjih. U Močilama više nemam ništa, ali volim se barem nakratko vratiti u kraj u kojem sam rođena – kazala je Marija Ključević.

Ona je jedna od pedesetak vjernika koji su u utorak po nesnosnoj vrućini i sparini pješačili od slavonskobrodskog prigradskog naselja Podvinja do petnaestak kilometara udaljenih Gornjih Močila u Bosanskoj Posavini. Noseći sa sobom veliki križ, hodočasnici su simbolično povezali dvije župe svetog Ante, dvije obale Save i dvije države, Hrvatsku i BiH. Ispraćajući ih, podvinjski župnik Josaphat N. Mosha, koji je u Hrvatsku prije deset godina došao kao misionar iz daleke Tanzanije, pozvao ih je da se sjete s kojom su nakanom poduzeli taj sveti poduhvat.

– Mi hodočasnici moramo nešto pridonijeti vjernicima koji tamo stalno žive i dati im primjer – poručio je pater Josaphat. Hodočašće je održano u sklopu tradicionalnih Dana svetog Ante Padovanskog, koje organizira župa sv. Ante u Gornjim Močilima. Riječ je o višednevnoj manifestaciji protkanoj bogatim religijskim, kulturno-zabavnim i sportskim programom. Neprekidno se održava već 12 godina, otkako je na čelo župe došao vlč. Ivan Tolj.

– Mi svake godine uoči blagdana svetog Ante hodočastimo u Močila. Molimo se za osobne potrebe, ali i za život u Bosanskoj Posavini i sve ono što je potrebno za obnovu i povratak – rekao je pater Tolj. 


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here