Prvi put u gotovo 20 godina čelnici Etiopije i Eritreje našli su se oči u oči u nedjelju, na sastanku koji bi mogao okončati neprijateljstvo između te dvije susjedne zemlje.

Etiopski premijer Abiy Ahmed doputovao je u eritrejsku prijestolnicu Asmaru gdje ga je dočekao predsjednik Isaias Afwerki. Ovaj povijesni posjet prvi je od završetka rata koji je odnio desetke tisuća život između 1998. i 2000. Napeti odnosi su nastavljeni nakon što je Etiopija odbila prihvatiti mirovni sporazum, koji bi značio predaju kontrole nad ključnim položajima na granici.

Zatopljenje diplomatskih odnosa bez presedana dogodilo se u lipnju kada je Etiopija, pod novim reformističkim čelnikom, objavila da će u potpunosti prihvatiti odredbe mirovnog sporazuma iz 2000.

Predstojnik ureda etiopskog premijera Fitsum Arega napisao je na Twitteru da je svrha posjeta “dalje produbiti napore za postizanje trajnog mira između naroda Etiopije i Eritreje”. 

“Naše dvije zemlje dijele povijest i povezane su kao nitko drugi”, napisao je. “Sada možemo prevladati dva desetljeća nepovjerenja i krenuti u novom smjeru”.

Dvojica čelnika zagrlila su se u zračnoj luci prije odlaska na razgovore u predsjedničku palaču. Ulicama Asmare vijore se etiopske i eritrejske zastave, a televizije obje zemlje najavile su da će izravno prenositi sva događanja. Eritreja je bila dio Etiopije do 1993. kada je proglasila neovisnost nakon održanog referenduma.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here