Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković napokon su zakopali “ratne sjekire” i usuglašeno i zajednički odradili sjednicu s vrućom temom demografske katastrofe u Hrvatskoj. I dok je nacija pratila stvarni i sukob političkih ega dvoje predsjednika, do mirovne sjednice o demografiji došlo je, zanimljivo, tijekom održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Kako je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji krenulo dobro, a nogomet postao najdominantnija tema, ne mogu to zanemariti ni političari. Naprotiv.

EU bojkotira

Najvještija se ovdje od hrvatskih političara pokazala Grabar-Kitarović koja dosljedno pokazuje zanimanje za nastupe hrvatskih reprezentativaca. Njezin odlazak na utakmicu Hrvatske i Danske, premda je tamo išla privatno, u čarter-zrakoplovu i s navijačima na tribine, odjeknuo je i u hrvatskoj javnosti, a i šire. Nakon što je ruska reprezentacija pobijedila Španjolsku, ona je na Twitteru objavila: “Čestitke Rusiji, vidimo se u Sočiju!”

To je, naravno, trebalo sugerirati da će predsjednica otići i na utakmicu između Hrvatske i Rusije, a moglo se protumačiti i tako da ona ozbiljno prati najave da bi na taj susret mogao doći i ruski predsjednik Vladimir Putin. Istina, takve najave nisu bile potvrđene iz službene Moskve, ali postojale su najave ruskog veleposlanika u Zagrebu Anvara Azimova koji predsjednicu stalno zove na prvenstvo u Rusiju.

Dolazak stranih državnih dužnosnika najvišeg ranga osjetljivo je političko pitanje i za Rusiju s obzirom na to da prvenstvo bojkotira EU, koji je produljio sankcije i sugerirao državnicima članicama da svojim dolascima ne uzdižu “Putinovo prvenstvo”. Ruski novinari kažu da ih ne bi iznenadilo da i Putin dođe na utakmicu s Hrvatskom jer “on ionako voli doći u Soči, kao i svi ruski političari, a sada je tamo najvažniji događaj godine”. Nadalje, Azimov je još u travnju razmišljao o sastanku na vrhu Rusije i Hrvatske tijekom prvenstva, “možda u nekom od gradova gdje će hrvatska reprezentacija igrati”.

Na Pantovčaku još nisu odlučili ide li predsjednica u Soči. Stječe se pak dojam da, budući da je diplomatskim putem predsjednici stigao poziv iz Rusije i da u Soči dolazi premijer Dmitry Medvedev, ona neće propustiti priliku za novi dolazak u Rusiju. Bi li to onda moglo dovesti do novog iskrenja s Plenkovićem? Čini se, naime, da u Vladi nisu očekivali da bi predsjednica mogla ići i drugi put u Rusiju.

Iako je premijer Plenković najavio da će ići na četvrtfinale u Rusiju, prođe li Hrvatska skupinu, u Banskim dvorima još nema potvrde da premijer ide na nogometni okršaj u Soči. Odluka još nije donesena niti je operativno pripremljen njegov put, neslužbeno se doznaje u Vladi. Plenković je u petak i subotu na službenom putu u Sofiji pa bi, bude li išao u Soči, morao putovati iz Sofije.

Evo kako su navijači diljem Hrvatske proslavili veliku pobjedu vatrenih

U Vladi nam odgovaraju da ne dogovaraju premijerov politički susret s predstavnicima ruskih vlasti niti njegov odlazak u Rusiju ovisi o tom susretu. Zanimljivo je da dio sugovornika iz Vlade neslužbeno kaže kako nisu shvatili da je opcija da u Soči idu i premijer i predsjednica jer da bi bilo neozbiljno da dvoje ključnih ljudi napusti državu zbog utakmice.

Ipak s Medvedevim

– Vjerojatno će premijer na kraju ići, ali zasad o tome nema nikakve odluke. Predsjednica je išla na osminu finala kako bi premijer onda mogao ići na četvrtfinale. No nitko joj ne brani da ponovno ide i ona – poručili su neslužbeno u Vladi.

Kako doznaje Večernji list, ako se dogodi da se na stadionu nađu i predsjednica, i premijer, i Medvedev, ona neće biti na tribinama, nego u službenoj loži, da bi se izbjegla neugodnost da premijer i predsjednica sjede odvojeno. Putin će izgleda ostati u Moskvi. Azimov je u zadnjoj izjavi rekao da će u Soči doći ili predsjednik Putin ili premijer Medvedev.

– Veselim se Sočiju i novom sastanku. Tko god dođe u Soči, na marginama toga održat će se sastanak s vašom predsjednicom – kaže Azimov.

I bio je u pravu, jer predsjednica će u Sočiju osim utakmice, imati priliku i za politički susret s Medvedevim

Kolinda Grabar-Kitarović: Možemo doći do finala, vjerujem u zlato


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here