Predstavljamo: Festival “UGRUDIN”

Plakat UgrudinFestival "UGrudin" zamišljen je kao trodnevni program niza kulturnih manifestacija koji će se održati od 17.-19. listopada 2008. g. u Grudama. Na otvaranju festivala 17.10.2008. bit će upriličena tzv.Blues večer poznate mostarske grupe Bad Blues Band, a koncert će se održati u Caffe Winner Grude, s početkom u 21 sat.

Drugi dan festivala tj. 18.listopada 2008. bit će prikazane dvije profesionalne kazališne predstave:

– Predstava za djecu: „Priče iz stare škrinje“; u izvedbi Lutkarskog teatra „Sale“ Tuzla biti će izvedena u Kino dvorani Grude u 11 sati.

– Predstava za odrasle: „Quartet“ pisac Hainer Muller u izvedbi Vande Boban; redateljice Jelene Kordić. Predstava će biti izvedena u Kino dvorani Grude s početkom u 20 sati.

Treći dan festivala 19.listopada 2008. zamišljen je kao niz kulturnih manifestacija u Caffe King, Grude. U 17 sati počet će promocija romana „I dođe mjesec maj“ autora Ive Krešića koji je ove godine dobio prestižnu nagradu fra Grga Martić za roman prvijenac.

U 18:30 promocija web portala www.knjizevnost.org autora Gorana Karanovića

U 20 sati otvorenje skupne  izložbe akademskih grafičara, Hvoja Pranjića, Ivane Vučine i Borisa Lukića, te studenata ALU na Širokom Brijegu,  Stjepana Miloša, Ive Bradvice,  Ane Debelić i Ane Denone.

Ovaj festival za cilj ima promoviranje kulture i umjetnosti među mladim ljudima u Grudama i zapadnoj Hercegovini. Glavni cilj festivala je ponuditi gore navedeni kulturni sadržaj kako bi obogatili kulturni život građana Gruda i stvorili temelje za nastavak rada na ovom području te pretvorili festival Ugrudin u tradicionalnu manifestaciju. Također za cilj ima privući što veći broj mladi ljudi da kroz ponuđene aplikacije izraze svoju zainteresiranost za razvoj socijalnog i kulturno-umjetničkog programa u Grudama. Još jedan od ciljeva ovoga projekta je afirmacija mladih i još uvijek neafirmiranih umjetnika s ovih prostora koji traže svoj put i pokušavaju se ostvariti i prezentirati svoj rad u rodnom kraju.

Opravdanost ovoga projekta je sama činjenica da se na prostoru Gruda tijekom godine ne organizira ili se organizira vrlo malo kulturnog programa za mlade. Uslijed toga mladi sve više izlaz traže u jeftinim kafićima gdje se naravno pije mnogo alkohola i sluša nekvalitetna turbo-folk glazba.

U nedostatku kvalitetnih aktivnosti mladi posežu za onim najjednostavnijim i najčešćim što im se pruža i tako postaju „taoci“ kapitala i niskih društvenih vrijednosti.

Festival Ugrudin trebao bi zainteresirati mlade ljude za kulturu i umjetnost, te nakon festivala ponuditi nove projekte u kojem će sudjelovati svi oni koji pokažu zanimanje za ponuđene aktivnosti (za ovu ideju postoji već plan i određeni program, ali on uvelike ovisi o uspješnosti provođenja festivala te od tehničkih i financijskih pomoći svih zainteresiranih strana). Na temelju iskustva i rada s mladim ljudima i poznavajući opće stanje i mnoge mlade ljude u Grudama, ovaj festival bit će svojevrsno osvježenje za sve one koji žele vidjeti i učiniti nešto više u svom životu i za svoje okruženje. Bit će i katalizator promjena za one koji pasivno stoje i promatraju, a ne rade ništa jer im se ništa ne nudi.

grude-online.info

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here