Ante_Ivkosic 1.jpgLJUBAV PREMA GITARI NASLIJEDIO SAM OD OCA
Ante Ivkošić iznimno je talentirani mladi glazbenik iz Zmijavaca, s prebivalištem u Imotskom. Upisao je Umjetničku akademiju u Splitu, odsjek gitare.
– Je li bilo teško upasti na Akademiju, s obzirom na činjenicu da su samo tri mjesta predviđena za odjel gitare?
Nije bilo lagano. Nas osam je bilo na prijemnom, redom dobrih gitarista. Ja sam s klasičnom gitarom aktivan tri godine i, eto, uspio sam upisati. Koliko dugo si se pripremao za prijemni ispit?
Kao što sam rekao, s klasičnom gitarom finger style (sviranje prstima) sam počeo prije tri godine.

{sidebar id=4}Ubrzo nakon toga došao sam na ljetnu školu gitare kod prof. dr. Miroslava Lončara i prof. dr. Nataše Klasinc – Lončar i tu sam već shvatio kako želim ozbiljno svirati akustičnu gitaru. Prije te škole učio sam iz nekih knjiga o osnovama sviranja, ali najviše sam naučio u toj ljetnoj školi. Znači, dvije godine aktivno se spremam za prijemni, iako nisam bio siguran što točno želim.
U odluci su me podržali profesor dr. Miroslav Lončar i prof. dr. Nataša Klasinc – Lončar.

-Od čega se sastoji prijemni ispit?
Sastoji se od dva dijela. Prvi dio je teorijski i sastoji se od diktata solfeggio i tu sam osvojio 5 od mogućih 6 bodova. Dalje sam imao solfeggio pjevanje, pjevanje sa lista zadanog primjera prima vista i imao sam 13 od 14 bodova. Na kraju tog teorijskog dijela imali smo baš teoriju glazbe i tu sam bio malo lošiji, imao sam 4 od 15. Drugi dio je praktični i odnosio se samo na sviranje. Tu sam se morao baš dobro pripremiti. Bila je zadana jedna etida Fernando Sor, etida u A duru i ona  je bila jako zahtjevna u tehničkom smislu.
Dalje sam morao svirati dva stavka Bacha, jednu sonatu bečke klasike i još dosta toga. Na kraju sam svirao jednu etidu po slobodnom izboru.
Prije samog prijemnog ispita sam bio u Karlovcu kod Miroslava i Nataše i to mi je bila nekakva generalna proba za prijemni ispit. Imao sam nekih problema vezanih za sviranje i njih dvoje su mi tada jako puno pomogli. U tjedan dana sam, zahvaljujući njima, otklonio puno nedostataka i uspio sam upasti na fakultet. Još jednom zahvaljujem Miroslavu i Nataši.

– Sam početak sviranjač
Otac mi je svirao gitaru i od njega sam poprimio ljubav prema gitari. Imao sam neku staru gitaru, a onda su došle električna i klasična, itd. Svirao sam i još uvijek sviram s grupom Headling. To mi je bilo i još uvijek jest super iskustvo. Ovim putem pozdravljam Branu, Adrijana, bivšega bubnjara Peru i sadašnjeg bubnjara Joju. Na kraju bih se zahvalio svima koji su mi pomogli oko klasične gitare i glazbenog predznanja koje sam morao steći.

B. Boban

  

Ante_Ivkosic 2.jpgAnte_Ivkosic 4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here