suncica knjigaPod organizacijom brojnih udruga, među kojima su: Udruga žena „ Slivanjka“, 115. gardijska brigade, Imotski sokolovi te Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, u Pučkom otvorenom učilištu u Imotskom u četvrtak je održana tribina povodom izlaganja knjige „Sunčica“, autorice Marije Slišković, na kojoj su, osim spomenute autorice govorile nekoć popularna pjevačica poljičkih korijena, a sada žestoki borac za ženska prava Ivanka Luetić – Boban, te vukovarska žrtva silovanja tokom Domovinskog rata.

Knjiga je bazirana na stravične događaje u Vukovaru tijekom srpske okupacije, čije su žrtve bile majke i kćeri mnogobrojnih obitelji, među kojima je i najmlađa žrtva Domovinskog rata – Sunčica. Pred dobrim odazivom znatiželjne publike, uvodni govor održala je Ivanka Luetić – Boban, koja je kazala kako konačno netko mora početi govoriti i o ovakvim događajima, ma kako oni bolni bili i kako država ne smije štiti one koji su te zločine počinili.

Posebno su bili dirljivi trenuci, kada je jedna od vukovarskih žrtvi silovanja počela govoriti o paklu kojeg je proživjela u vukovarskim logorima od strane JNA.

Autorica knjige također se zauzela za rasvjetljavanje ovakvih tema, tražeći pomoć i od vrha politike.

 – Tražimo glas od državnih institucija da se zločinci kazne. Nedopustivo je kako nas naše ratno stradanje ne zanima. Mi tražimo pravnu Hrvatsku. Svako prešućivanje zločina štiti zločince – energično je istaknula Marija Slišković, pritom kazavši i kako ima muškaraca koji su slične događaje proživjeli, kao i žene, no malo tko od njih to govori:

 – I muškarci u ratu su bili silovani, no o tome nitko ne govori, kao što nitko ili je malo tko procesuiran za zločine nad ženama. Nije moguće imati državu koja će se sebično ponašati, i dok ne stavimo stvari na svoje mjesto, tapkat ćemo – zaključila je autorica knjige „ Sunčica“, Marija Slišković.

Tekst i Foto: Darko Lončar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here