Pokretanje projekta posredovali su Ivica Puljak i Ivan Glibota Crni. Pokrovitelj Grad Imotski

U Imotskom će se od 26. do 29. listopada održati multidimenzionalni projekt  pod nazivom ‘Preko glazbe do svemira’. Na poziv Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski, pod vodstvom predsjednice Chiare Mariotti, gostovati puhački orkestar grada Thoiry iz Francuske.

U subotu u 20 sati počinje koncert u gradskoj kino dvorani u Imotskom. Dirigent je maestro Denis Tournebize. U zadnjem dijelu koncerta pridružit će im se i domaćini – Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, tako da će Imoćani i njihovi gosti imati prigodu poslušati nekoliko skladbi u izvedbi preko stotinu glazbenika. Na kraju koncerta orkestri će zajedno odsvirati ‘Odu radosti’, himnu Europske unije, kao znak prijateljstva Francuske i Hrvatske.

Zanimljiv podatak je da u francuskom orkestru svira i desetak profesora – znanstvenika, članova i djelatnika u čuvenom institutu CERN u Ženevi u Švicarskoj, tako da će 26. i 27.  listopada, od 10 do 20 sati, u atriju srednjih škola u Imotskom biti priređena izložba pod nazivom ‘Postanak i evolucija svemira’.

Također u subotu, od 9 do 12.30, održat će se predavanje i radionica za učenike i profesore pod nazivom ‘Otkriće Higgsova bozona’, a predavači će biti profesori s CERN-a. Gosti iz Francuske će osim Imotskog posjetiti Mostar, Međugorje i Split.

Ovaj multidimenzionalni projekt pokrenut je prije godinu dana posredstvom prof. dr. Ivice Puljka, fizičara i profesora na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, inače redovitog člana CMS kolaboracije u institutu CERN i Ivana Glibote Crnog, ravnatelja glazbene škole Dr. fra Ivan Glibotić u Imotskom i dirigenta HPO Gradske glazbe Imotski.

HPO Gradska glazba Imotski uzvratit će posjet pa će gostovati u Francuskoj krajem ožujka. 2019. godine. Tijekom tog gostovanja imotski glazbari održat će koncert u Thoiryu te će posjetiti CERN. Pokrovitelji projekta su Grad Imotski, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture.

Izvor: Dalmacija danas

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here