Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak boravi u Strasbourgu, u posjetu Vijeću Europe, najstarijoj paneuropskoj organizaciji koja okuplja 47 država.

Plenković je svoj posjet Vijeću Europe započeo susretom s predsjednicom Parlamentarne skupštine Liliane Maury Pasquier. Nakon toga ima vrlo gust program. Sastat će se također s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom te se obratiti Parlamenarnoj skupštini Vijeća Europe.

Zatim će biti na otvaranju izložbe “Hrvatska kulturna baština na popisu UNESCO-a”. Također je predviđen susret s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom te predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Gudrun Mosler-Tornstrom. Posjet Strasbourgu završit će sastankom s predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Guidom Raimondijem.

Hrvatska je 1996. godine postala punopravnom članicom Vijeća Europe, a ove godine od svibnja do studenoga prvi put predsjedava Odborom ministara Vijeća Europe. Hrvatska je kao prioritete tijekom svoga predsjedanja istaknula borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštitu i promicanje kulturne baštine.

Tijekom predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje navedenih tema, promociju Hrvatske i jačanje zajedničkih vrijednosti, osobito na području ljudskih prava.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here