Predstavnik Vlade u četvrtak je u Saboru u nešto izmijenjenom obliku prihvatio sva tri amandmana koje je na izmjene Zakona o najmu stanova podnio SDSS, dok je odbio sve oporbene amandmane, odnosno saborskih klubova Živog zida i SNAGA-e, SDP-a i Neovisni za Hrvatsku.

Vladajući su prihvatili amandman SDSS-a kojim se predlaže da, ako jedinica lokalne samouprave ne raspolaže stambenim fondom ili sredstvima, obvezu prema zaštićenom najmoprimcu preuzima Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Prihvaćen je i amandman po kojemu je za prijam zaštićenog najmoprimca u dom za starije i nemoćne osobe potrebno da iskaže svoju volju, kao i amandman kojim se dopunjuju završne odredbe zakona, kazao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, prilikom izjašnjavanja o amandmanima.

Odbijeni su, pak, svi amandmani koje je podnio Klub Neovisni za Hrvatsku, među kojima su tražili da se vlasniku stana naknada do tržišne vrijednosti mora početi isplaćivati odmah, a ne, kako je predloženo, kroz pet godina. Odbijen je i njihov amandman kojim su tražili ukidanje odredbe o pravu zaštićenih najmoprimaca na prvokup stana.

“Zadržavanje odredbe o prvokupu ograničava prvo vlasnika i ide na njegovu štetu”, kazao je zastupnik Zlatko Hasanbegović u ime tog kluba te najavio ustavnu tužnu vezano za to pitanje.

Odbijeni su i amandmani kluba Živog zida i SNAGA-e, kojim su se protivili povećanju stanarine i mogućnosti da se, kako je kazao Branimir Bunjac, “ljude baca na ulicu”.

Nisu prošli ni SDP-ovi amandmani kojima su, kako je pojasnio Arsen Bauk, željeli zaštititi pravo najmoprimaca na dom, utvrditi visinu najamnine i ispraviti zakonodavne nedostatke.

Izmjene Zakona o najmu stanova, koje bi trebale riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno omogućiti vlasnicima sa zaštićenim najmoprimcima da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine, izazvale su buru u javnosti, ali i neslaganje u redovima vladajućih zbog čega je glasovanje o tom zakonu već dva puta odgađano. 

Prema najavama iz krugova vladajućih, glasovanje o izmjenama Zakonu o najmu stanova vjerojatno će biti idućeg petka, zadnjeg dana rada Sabora prije ljetne stanke.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here