Dvoje ozlijeđenih turista, šokirani pilot i oštećen helikopter rezultat su drame koja je se dogodila u utorak ujutro na letu iz Vodica prema Zlarinu.

Tome su svjedočili brojni Zlarinjani nešto poslije 10 sati kada su vidjeli helikopter da kruži iznad Zlarina neobično nisko.

Pilot u šoku

Antoni Biberica, predsjednik zlarinskog mjesnog odbora, bio je očevidac događaja koji je isprva objavljen kao pad helikoptera u more.

– Nešto poslije 10 sati čuo sam helikopter i potom vidio da leti neuobičajeno nisko iznad mora i otoka. Nekako je čudno zvučao i odmah sam pomislio da je riječ o kvaru. Da se nešto događa s helikopterom i da bi moglo biti problema, definitivno sam shvatio kad su iz helikoptera počele ispadati stvari – rekao nam je Biberica i posvjedočio da je helikopter u jednom trenu nestao s neba i da su se čuli komentari da je pao u more s putnicima. Srećom, pilot s navodno 30-godišnjim pilotskim iskustvom u vojnom zrakoplovstvu nije se srušio u more, nego je, kružeći iznad otoka, zapravo tražio mjesto za slijetanje i pronašao ga kod uvale Oštrica u jednom polju.

– Krenuli smo prema mjestu gdje smo pretpostavili da je sletio ili da se srušio. Pedesetak metara dalje vidjeli smo da je sletio na neko polje, a tek kad sam došao blizu, vidio sam da je oštećen u slijetanju koje se očito nije moglo izvesti bez problema.

Naime, na helikopteru je postolje na koje inače slijeće bilo razbijeno, a odlomio mu se i dio repa – rekao nam je u telefonskom razgovoru Antoni Biberica i posvjedočio i o stanju dvoje turista i pilota. – Prišao sam bliže i vidio da je to civilni helikopter u kojem je bio naš pilot koji je turistički prevozio strance srednje dobi. Stranci su imali ogrebotine na sebi, neke rane, no ne znam jesu li ispali iz helikoptera ili su se ozlijedili pri udaru o tlo. Pilot je bio potpuno potresen događajem i samo je rekao da je dobro – rekao nam je jedan Zlarinjanin.

Helikopter za vojne potrebe

Doznajemo da su 59-godišnji njemački turist i 41-godišnjakinja iz Ukrajine primljeni u šibensku bolnicu i da je riječ o lakšim ozljedama. Prema prvim informacijama, život je svima spasio pilot helikoptera.

Iako je prema prvim informacijama riječ helikopteru tvrtke iz Vodica koja nudi panoramske letove u trajanju od 15 minuta nad dijelom šibenskog arhipelaga, vlasnik nam to nije potvrdio i samo nam je u telefonskom razgovoru rečeno da ne može ništa komentirati. Helikopteri poput ovog koji je imao nesreću na Zlarinu proizvodili su se za vojne potrebe sredinom i u drugoj polovici prošlog stoljeća i još se uvijek koriste za turističke svrhe.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here