PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: MI za IM izrazili podršku Mariji Lozo

mi_za_im_podrskaPriopćenje za javnost danas su uputili članovi nezavisne liste mladih MI za IM. Imotski aktivisti izrazili su podršku visoko obrazovanoj magistrici Mariji Lozo u nastojanju da očuva vrijednost struke, u ovom slučaju radi se o natječaju za ravnateljsko mjesto Pučkog otvorenog učilišta. Podsjećamo, na nedavnom natječaju javile su se 4 osobe sa visokom stručnom spremom i jedna osoba sa srednjom stručnom spremom. Vladajući vijećnici izabrali su osobu sa SSS iako po naputku Ministarstva kulture prednost imaju visoko obrazovani kandidati. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Na poziv Marije Lozo, mlade magistrice sociologije, etnologije i kulturne antropologije, dio naših članova, točnije oni koji su bili u mogućnosti, jutros su došli pružiti moralnu potporu pri njenom uvidu u dokumentaciju glede natječaja i prijava za ravnateljstvo nad Pučkim otvorenim učilištem u Imotskom.

Od 5 prijava 4 su kandidata, među kojima i spomenuta gospođica Lozo, imali bolje kvalifikacije od odabranoga (12 glasova vladajuće koalicije), a favoriziralo ih je i Ministarstvo kulture svojom preporukom i mišljenjem da prednost trebaju imati ljudi s VSS-om. Raspletom očekivano nije zadovoljna niti kandidatkinja Maja Vican Markota, koja joj se pridružila u zahtjevu da pregledaju priložene materijale, na što imaju zakonsko pravo.
Zahtjevu je udovoljeno, primljene su kod tajnika i željeno su pregledale. Izgleda da nemaju pravo na žalbu, nego samo na privatnu tužbu, pravni proces koji nije jeftin. Što će biti ovisi o njima. Mi smo ovim simboličnim činom željeli pružiti našu podršku malim ljudima, koji su zakinuti i opravdano ogorčeni na sustav, koji preferira ljude iz svoga miljea, a potpuno zanemaruje struku, naročito onu koja nije dio paradigme. Taj sustav trebao bi slati poruku, pogotovo mladima, da se rad, trud i učenje isplate, a ne da je dostatno ući u stranke, zajednice i partije.

Najzad, svi se stalno kunu u mlade, a toliko tih mladih dugotrajno je nezaposleno i iseljavaju iz grada i domovine, bez da dobiju priliku. Vrijeme je da se ljudima počne vraćati nada i dostojanstvo. Vrijeme je za bolji i pravedniji odnos.”

– Polažući svečanu zakletvu prilikom preuzimanja zaslužene diplome magistre sociologije, etnologije i kulturne antropologije na Sveučilištu u Zadru, obvezala sam se na etičnost te sam prihvatila suodgovornost za stvaranje moralnovrijednosnog ozračja u kojem će prioritet imati vrijednosti poštenja, znanstvene čestitosti, pravednosti i odgovornosti. U tom smislu, ovim primjerom, današnjim događajem i događajima koji slijede, uz podršku mladih intelektualaca, ulazim u borbu očuvanja dostojanstva cijele sveučilišne zajednice, s ciljem slanja prave poruke novim mladim naraštajima – kazala je Marija Lozo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here