Proizvodnja za njemačko tržište

IMOTSKI (Stina) – Zbog blokade žiro-računa opterećenog s 19 miljuna kuna, nad tekstilnim poduzećem “Trimot” iz Imotskog, na prijedlog većine radnika, 9. rujna pokrenut je stečajni postupak. Naime, poduzeće na dosadašnji način, gdje su se između ostalog pojavljivali veliki gubici i zbog 60 radnika koji su konstantno bili na bolovanju, a vodili su se kao zaposlenici “Trimota”, nije moglo poslovati.
– Kada sam stigao u poduzeće, zajedno s radnicima uvidio sam kako “Trimot” ima potencijala za daljnje poslovanje, te da nije potrebno provesti klasični stečaj, kaže stečajni upravitelj Zvonko Silić. Pokušali smo učiniti sve kako bi poduzeće nastavilo s daljnjim poslovanjem, a radnici koji nisu bili radno sposobni, odmah su dobili otkaze. Danas je u radnom odnosu 268 zaposlenih, a od te brojke tek ih je 28 na bolovanju. Poduzeće je prvi put nakon dužeg razdoblja došlo u poziciju da svoje obveze prema dobavljačima i radnicima uredno podmiruje, kazao je Silić.
Isti princip rekapitulacije primijenjen je i u “Biokovki”, Trimotovu pogonu u Zagvozdu. Od svibnja ove godine, naime, u tom poduzeću od 50 radnika ostalo je tek šestoro, koji su radili na Odjelu pozamanterije. Danas su na posao vraćeni svi koji su bili radno sposobni, dakle njih 33.
Pokrenuti stečaj je, prema Silićevim riječima, donio pozitivne pomake za to tekstilno poduzeće, koje danas radi intenzitetom povećanim za 40 posto.
– Gledajući na prethodno razdoblje, radnici u “Biokovki” su zadovoljni. Ponovo rade i primaju plaće. Zbog nedostatka strojeva, organiziranim prijevozom iz Zagvozda 15 djelatnika odlazi u matično poduzeće u Imotski, a ostali su zadržani na njihovim starim radnim mjestima, kazao je stečajni upravitelj Zvonko Silić, a njegove riječi potvrdio nam je načelnik Zagvozda Boženko Dedić.
M. Jović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here